Hoe overleven vogels storm?

Nieuws
Trends
Vogels

Regen, wind, hagel, afgebroken takken en honderden kilometers file. Stormdagen zijn voor mensen (op de weg) geen pretje. Maar hoe gaan vogels om met zo’n storm?

Vogels zijn over het algemeen beter bestand tegen heftige herfstachtige taferelen, zoals storm, dan wij mensen. Daarbij hoeven onze gevleugelde vrienden natuurlijk niet naar kantoor of school, dus hebben ze alle tijd een veilige schuilplaats op te zoeken. Bijvoorbeeld in de struiken (zangvogels) of tussen huizen, riet (watervogels) of andere gebouwen (stadsvogels).

Voorspellers

Vogels zijn een goede voorspeller voor het weer. Zie je de gevleugelde diertjes opeens heel veel eten? Dan voelen ze door de luchtdruk waarschijnlijk een storm aankomen en bereiden ze zich daarop voor door zich vol te proppen met eten. Eén nadeel: meer voedsel in de maag maakt de dieren wel langzamer, dus hamsteren is voor hen echt een noodoplossing. Een andere manier om zichzelf te beschermen tegen guur weer is door hun donsveren op te zetten om niet onderkoeld te raken. Ook handig is dat de poten van vogels goed tegen de kou kunnen.

Windschaal van Watson

Maar hoeveel wind is nu in welke mate gevaarlijk voor welke vogel? Om een antwoord op die vraag te krijgen, maakte de Zuid-Afrikaanse botanicus Lyall Watson een biologische windschaal. Is er bijvoorbeeld sprake van windkracht 8? Dan zul je nog weinig vogels in de lucht vinden, afgezien van een paar zwaluwen en eenden. Windkracht 9 is ook voor hen te pittig en bij windkracht 10 (zware storm) is de kans dat je überhaupt nog een vogelras ziet vliegen nihil.