Zoutwatervissen kopen: waar je op moet letten

Care
Vissen

Het houden van een zoutwateraquarium is een erg mooie hobby. Je hebt je vast al goed ingelezen en een plek voor je aquarium uitgezocht. Om een zoutwateraquarium succesvol op te starten, is het namelijk verstandig om je eerst even goed te laten informeren over alles wat je nodig hebt om je aquarium voor zoutwatervissen draaiende te houden. 

Bij het opstarten van het aquarium kun je beginnen met een aquariumbak met een eiwitafschuimer, stromingspompen, verlichting en zeewater. Maar welke vissen ga je vervolgens aan je bak toevoegen?

Klaarmaken van de bak

Voordat je aan je zoutwateraquarium begint is het al belangrijk om te bedenken welke vissen je wilt gaan houden. Welke vissen in je aquarium passen, kan namelijk afhankelijk zijn van de grootte van de bak, de soorten koralen en de andere vissen die je in je aquarium houdt. Wanneer je je aquarium goed hebt aangesloten, is het allereerst belangrijk om te zorgen dat de waardes van het water kloppen. Hiervoor moet je eerst levend steen en koraalzand aan het water toevoegen, en vervolgens alles ongeveer 6 weken laten rusten. Als de waardes van het water getest zijn en kloppen, kunnen de eerste dieren aan het aquarium toegevoegd worden.  

De eerste zoutwatervissen kopen

Als eerste bewoners van je zoutwateraquarium kun je het beste een aantal opruimers aanschaffen. Dit kunnen vissen zijn, maar ook mitharx krabben, turboslakken, of bijvoorbeeld een zee-egel. Deze dieren zorgen ervoor dat eerdere vervuiling en algenvorming van het levend steen wordt opgeruimd. Een van de vissen die hier ook erg goed voor is, is de Salarias Fasciatus. Ook wel Henkie genoemd, doordat hij nogal een opvallend uiterlijk heeft. Aangezien deze vis ook goed kan tegen schommelende waterwaardes in het aquarium is dit de beste aanschaf als eerste vis.


zoutwatervissen

Salarias Fasciatus

Zoutwatervissen utibreiden

Wanneer je eerste vissen goed in het aquarium kunnen leven, kun je langzaam steeds meer vissen aan je aquarium toevoegen. Welke vissen leven goed samen? Welke vissen zijn gemakkelijk te houden wanneer je met een zoutwateraquarium begint en welke vissen hebben juist wat meer verzorging nodig? Wij zullen hier een aantal vissen opsommen met uitleg over hoe je deze het beste in je aquarium kunt houden.

Gele doktersvis

De gele doktersvis, ook wel Zebrasoma Flavescens, is erg populair in zeeaquaria. Door zijn felle gele kleur valt hij lekker op. Ook deze vis is een goede algeneter. Ze eten dan ook het liefst groenvoer, maar zullen ook dierlijk voedsel accepteren. Als deze vis voldoende ruimte heeft kan hij tot wel 30 cm groot worden en merk je dat de vis het beste in zijn vel zit. De gele doktersvis houdt er namelijk van om lekker rond te zwemmen en is dan ook een erg leuke toevoeging aan je aquarium.

De anemoonvis

De Amphiprion Ocellaris is de bekendste soort anemoonvis. Deze oranje met zwart-wit gestreepte vis kent iedereen natuurlijk ook als de ‘Nemo vis’. Om een anemoonvis te houden moet je zoals de naam al zegt in ieder geval een anemoon in het aquarium hebben. Ze zijn te voeren met pellets en droogvoer, maar eten ook kleine pekelkreeftjes of aasgarnalen. De anemoonvis is goed te houden met andere vissen, echter andere soorten anemoonvissen accepteren ze moeilijk omdat ze geen indringers in hun anemoon willen.


zoutwatervissen

Amphiprion Ocellaris / "Nemo vis"

Juffers

De blauwgroene juffer, oftewel de Chromis viridis kan goed in een niet al te groot aquarium gehouden worden. Ze zullen eenvoudig wennen aan zowel droog- als diepvriesvoer en ze zijn niet territoriaal, waardoor ze gemakkelijk met andere vissen te houden zijn. Het leukste zijn ze om met vijf tot zeven andere juffers te houden, omdat ze in een school leven, wat ook een erg leuk zicht van deze zoutwatervissen in je aquarium geeft.

Zesstreep lipvis

Deze vis is een erg goede vis als je voor het eerst zoutwatervissen in huis haalt. De Pseudocheilinus hexataenia kan wel agressief zijn tegen soortgenoten, daarom is hij het beste als enige van zijn soort te houden. Omdat hij jaagt op platwormen en andere kleine prooidieren, is dit een ideale vis voor je zeeaquarium. Omdat het een drukke zwemmer is, is deze vis ook het beste te houden in een wat ruimer aquarium.

De Koningsgramma

Ook de Koningsgramma is een erg populaire vis bij zee aquariumhouders. Deze Gramma loreto is namelijk fel geel met paars gekleurd. Ze zullen maximaal zo’n 10 centimeter groot worden en houden ervan om een eigen schuilplaats in het aquarium te hebben. Ze eten onder andere borstelwormen en het zijn erg vreedzame vissen. Vooral leuk om in een koppel in je aquarium te houden.

Er zijn nog vele andere vissen die goed te houden zijn wanneer je begint met een zoutwateraquarium. De bovengenoemde zeewatervissen zijn echter wel de populairste. Bij het aanschaffen van een nieuwe vis is het verstandig om altijd even te informeren waar je op moet letten wanneer je hem aan je aquarium toe gaat voegen. Zo ben je gegarandeerd van gezonde en tevreden vissen.

Dit artikel is geschreven door Coralandfishstore