Welk soort aquarium moet ik aanschaffen?

Living
Vissen

Voor de vissenliefhebber die meer wil dan een vissenkom is een aquarium een goed idee. Maar voor je naar de winkel rent om er een aan te schaffen, kun je je beter eerst verdiepen in de mogelijkheden. Aquariums zijn er namelijk in alle soorten en maten. Voor welk aquarium kies jij?

Welk aquarium het meest geschikt is hangt af van het soort vissen dat je wilt houden en het doel. Wil je zoetwatervissen, koudwatervissen of zeewatervissen? En ga je ze houden voor gezelschap en decoratie of om vissen te kweken? Hoe groot mag het aquarium zijn? De herkomst van de vissoort bepaalt hoe de vissen gehouden moeten worden. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van je aquarium. Verdiep je in de opties en maak van je aquarium een onderwaterparadijs!

Zoetwateraquarium

Voor de beginner is een zoetwateraquarium of tropisch aquarium de beste optie. Een zoetwateraquarium is een verwarmd aquarium dat gemakkelijk te onderhouden is. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen kennis van aquariums hoeft te hebben. In een zoetwateraquarium kun je kleurrijke exotische vissen en planten huisvesten. Een mooi plaatje! Populaire zoetwatervissen zijn onder andere de kegelvlekbarbeel, de zwaarddrager, de zebravis en verschillende guppysoorten.

Voor de beginner is een zoetwateraquarium of tropisch aquarium de beste optie.

Koudwateraquarium

Veel zaken die gelden voor het zoetwateraquarium zijn ook toepasbaar op een koudwateraquarium. De vissen in een koudwateraquarium worden doorgaans wel groter, dus een grotere bak is gewenst. Het grootste verschil tussen een zoetwater- of tropisch aquarium en een koudwateraquarium is de temperatuur. Het kan zijn dat een koudwateraquarium gekoeld moet worden. Koudwatervissen zijn onder andere goudvissen, de zonnebaars en het stekelbaarsje.

Zeewateraquarium

In een zeewateraquarium worden exotische zoutwatervissen gehouden. Deze vissen zien er schitterend uit, maar vragen een specifieke zorg en zijn dus minder geschikt voor de beginner. Het zoutwater in zeeaquariums bevat allerlei zouten die invloed op het water hebben. Kennis daarvan is noodzakelijk om met succes een zeeaquarium te houden. Een uitdaging voor de gevorderde aquariumliefhebber! Populaire exotische zoutwatervissen zijn onder andere het juffertje, de anemoonvis en de doktersvis.

Omvang

De omvang van het aquarium is afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal vissen dat in het aquarium zal leven. Een vuistregel is om niet meer dan één centimeter vis per liter water te houden. Het aantal liter water bereken je door de grootte van de decoratie af te trekken van de inhoud van de bak. Je kunt het beste kiezen voor vissen die in verschillende waterlagen leven, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. In een aquariumwinkel kunnen ze je hier alles over vertellen. Belangrijk: pas op voor overbezetting! Zet nooit te veel vissen in een aquarium, dat zullen ze niet overleven.

Belangrijk: pas op voor overbezetting! Zet nooit te veel vissen in een aquarium, dat zullen ze niet overleven.

Tip

The bigger, the better! Een beginnersaquarium is een grote bak. Een fout in een klein aquarium zal namelijk grotere gevolgen hebben dan een fout met een grote hoeveelheid water. Heb je ruimte? Kies dan voor een aquarium van minimaal honderd liter.