Visvriendelijk je aquarium inrichten

Care
Vissen

Een aquarium houden is een fantastische hobby. Maar wel eentje die heel nauw luistert. Zeker voor beginners valt er nog veel te leren. Wat is nu de beste manier om je aquarium in te richten? En wat heb je allemaal nodig? Met deze tips creëer je in dertien stappen een visvriendelijk aquarium!

Koop nooit zomaar een aquarium, maar lees je eerst goed in. Een aquarium houden kost namelijk veel tijd en geld. Als het je daarna nog steeds een goed idee lijkt, ga dan naar een erkende specialist en laat je adviseren. Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kun je aan de slag!

Stappenplan voor een mooie onderwaterwereld

 1. Zoek een geschikte plek voor je aquarium, test of het helemaal waterdicht is en zorg dat het aquarium waterpas staat. Een geschikte plek voor een aquarium is een plaats zonder direct zonlicht en met stopcontacten in de buurt.
   
 2. Spoel het aquarium door met lauw water. Gebruik hiervoor nooit schoonmaakmiddelen. Dit kan gevaarlijk zijn voor de vissen.
 3. Kies voor een bodembedekking met voldoende voedingsstoffen en mineralen. Hierin kunnen de wortels van de planten zich goed hechten. Leg de voedingsbodem niet helemaal tegen de voorruit aan, zodat hij niet te veel opvalt.
 4. Plaats hierop een kiezellaag, tot de ondergrond enkele centimeters hoog is. Achterin mag deze hoger zijn dan voorin. Ook rotsen of kienhout voor je onderwaterlandschap kun je al neerleggen.
 5. Installeer een filter. Dit kan zowel een binnen- als buitenfilter zijn, de keuze zal afhangen van het soort aquarium. De beste plaats voor een filter is aan de zijwand of achterwand van het aquarium. Vergeet niet het filter aan te zetten en regelmatig schoon te maken!
 6. Waterplanten in het aquarium zorgen voor zuurstof en filteren schadelijke stoffen. Plaats deze een aantal weken voordat je de vissen toevoegt al in het aquarium. Laat voor je gaat planten een klein laagje water in het aquarium lopen. Graaf niet te diep en zet de planten een klein stukje van de voorruit af. Zo zullen ze het beste groeien.
 7. Hierna kun je het aquarium voorzichtig verder vullen. Vul het aquarium niet helemaal tot de rand.
 8. Plaats een lichtkap en zet vast een lamp aan. Zet de verlichting nooit meer dan twaalf uur per dag aan om algengroei tegen te gaan.
 9. Breng het aquarium op temperatuur met een verwarmingselement. De ideale temperatuur voor de meeste tropische zoetwatervissen ligt tussen de 22 en 25 graden Celsius. Met een thermometer aan de binnenkant van het aquarium kun je de temperatuur controleren. Probeer grote temperatuurswisselingen en temperaturen boven de 30 graden te vermijden om je vissen te sparen.
 10. Om het aquarium te helpen opstarten, kun je het water uit de kraan zuiveren. Kraanwater bevat namelijk stoffen die de vissenhuid aantasten. Hiervoor kun je een waterverbeteraar gebruiken.
 11. Ontwikkel een goede bacteriecultuur die later de giftige stoffen in het aquarium zal kunnen neutraliseren. Hiervoor zijn verschillende biostarters beschikbaar. Je kunt ook water uit een al goed draaiend aquarium gebruiken.
 12. Laat het water een aantal weken rusten en op temperatuur komen.
 13. Test het water. Als de pH-waarde tussen de 6 en de 7,5 ligt, zet je de vissen in het aquarium. Laat ze eerst even wennen door ze een uurtje met plastic zak in het water te plaatsen en voeg er langzaam wat aquariumwater aan toe.

Heb je alle stappen voor het inrichten van een aquarium doorlopen? Dan kun je gaan genieten van je eigen onderwaterwereld!