Populaire aquariumplanten

Care
Vissen

Je aquarium goed inrichten? Maak dan gebruik van waterplanten. Een aquarium vol verschillende planten is een lust voor het oog! En niet alleen jij geniet van een goed ingericht aquarium. Ook je vissen zijn er blij mee.

Er zijn drie soorten aquariumplanten: grasachtige planten, bladplanten en steelplanten. Grasachtigen lijken zoals de naam al doet vermoeden op gras. Ze zijn vaak klein van stuk, maar zullen al snel de bodem van het aquarium bedekken. Bladplanten zijn te herkennen aan hun varenachtige uiterlijk. Ze vermeerderen zich door uitlopers. Steelplanten zijn misschien wel de bekendste soort aquariumplanten. Bij deze planten zitten de bladeren aan de stengels. Als de plant goed groeit ontwikkelt hij zijscheuten.

Top 10 aquariumplanten​

1. Amazon zwaard 
2. Anubias nana 
3. Java fern 
4. Java moss 
5. Kabouter haargras 
6. Kabouter sagitta 
7. Kaboutertranen  
8. Marsilea minuta 
9. Pogostemon helferi 
10. Pygmy chain sword 

Bron: http://www.aquariaspecialist.nl/top-10-aquarium-planten

Voordelen voor vissen

Waterplanten zorgen voor een beter evenwicht in een aquarium. Ze geven zuurstof, filteren schadelijke stoffen uit het water en zorgen voor een gezond bodemklimaat. Daarnaast bieden planten in het aquarium beschutting. Dit is noodzakelijk voor jonge visjes om te overleven, maar zeker zo welkom bij volwassen vissen die behoefte hebben aan een plek waar ze zich kunnen verschuilen.

Waterplanten zorgen voor een beter evenwicht in een aquarium. Ze geven zuurstof, filteren schadelijke stoffen uit het water en zorgen voor een gezond bodemklimaat.

Prachtig plaatje

Ook jij geniet van aquariumplanten. Planten laten je aquarium er namelijk fantastisch uitzien. Ze geven kleur en diepte aan het aquarium en creëren een natuurlijke leefomgeving voor de vissen. En er zijn zo veel mogelijkheden! Kijk wat rond en laat je inspireren. Als je net begint met je aquarium, kun je je het beste richten op planten die wat makkelijker te onderhouden zijn, zoals de lotus, Vallisneria spiralis en de Cryptocoryne soorten. Als je wat meer ervaring hebt, kun je overstappen op wat moeilijkere planten en van je aquarium een prachtig plaatje maken.

Let op

Er is een verschil tussen aquariumplanten en planten die een tijdlang in water kunnen overleven. Vooral de echte waterplanten zijn belangrijk voor een goede leefomgeving voor je vissen. Als je niet zeker bent van je zaak, vraag dan een erkende specialist om advies!