Vakantieopvang reptielen en amfibieën

Care
Reptielen

Wanneer de vakantie voor de deur staat staat, maken mensen vaak plannen om eens lekker uit te rusten. Voor vertrek wil je het ook goed hebben geregeld voor de thuisblijvers. Wie komt de planten water geven en heel belangrijk, wie zorgt er voor de huisdieren? Wij geven je tips wanneer je reptielen of amfibieën in huis hebt. Want: honden- en kattenpensions zijn wellicht al bekend, maar wat te doen als je een “bijzonder” huisdier hebt, zoals reptielen of amfibieën? 

Veel huisdieren kunnen helaas niet met de eigenaar mee op reis, dit komt omdat veel locaties geen dieren toelaten of gewoon omdat het reizen te intensief, te duur of onpraktisch is. Dat geldt ook voor reptielen en amfibieën. Een oppas is dan de beste keus. Dit kan in veel gevallen zowel in als buiten huis. 

Knuffelgehalte?

Een cavia, een goudvis of hamster zijn allemaal dieren waar menigeen bekend mee is en meestal is die aardige buurman of buurvrouw zelfs wel bereid dit dier te verzorgen. Het knuffelgehalte is hoog en angst voor dergelijke dieren is er nauwelijks. Dit is anders als men vraagt of de tijgerpython even verzorgd kan worden, of de boomkikker. Dit zijn dieren waar helaas nog steeds veel mensen van griezelen en het vinden van een geschikte verzorger is dan lastig.

De moeilijkheid van verzorging ligt niet zozeer in de tijd die men kwijt is om dit goed te doen. Veel reptielen en amfibieën kan men redelijk aan hun lot overlaten en hebben weinig behoefte aan menselijke aandacht en affectie. Hun terrarium is het centrum van hun bestaan en vooral daar moeten de condities goed blijven. Dit betekent in veel gevallen dat er verlichting en warmte aanwezig moet zijn en dit kan worden geautomatiseerd in tijden van vakantie door tijdschakeling en thermostaten. Ook de luchtvochtigheid is van belang en sommige reptielen, amfibieën en geleedpotigen moeten besproeit worden. En hoewel je dit kunt automatiseren, is dat wel wat lastiger.

Dierenspeciaalzaak in de buurt

Het grote geluk is dat de meeste van deze dieren zeker niet dagelijks voedsel nodig hebben en soms maar één keer in de 14 dagen eten. Dit maakt het voor een externe verzorger een stuk eenvoudiger. Wel is het soms lastig om iemand te vinden die dit zou willen doen en vooral inzicht heeft in het welzijn van de dieren. Als deze personen niet voor handen zijn, zijn er gelukkig steeds meer dierenspeciaalzaken met terraria of terrariumspeciaalzaken die vakantie opvang aanbieden. De zorg hier is dan gewaarborgd omdat de verzorgers allen kundig zijn. Bespreek dergelijke plaatsen voor jouw dieren wel tijdig, want ook hun capaciteit is beperkt. Vraag eens bij jouw dierenspeciaalzaak wat ze voor je kunnen betekenen, zodat je met een gerust hart op vakantie kan en jouw dieren goed worden verzorgd.