Reptielen: kun je ziek van ze worden?

Care
Reptielen

Reptielen worden steeds vaker gehouden als huisdier en waar dieren worden gehouden, is hygiëne altijd een belangrijke zaak. Daarmee voorkom je namelijk dat je dier en daardoor mogelijk ook jij ziek wordt!

Net als andere diersoorten kunnen ook reptielen wel eens ziek worden. Sommige ziekten die ze kunnen krijgen kunnen andere dieren besmetten, of zelfs de verzorger ziek maken.  Gelukkig gebeurt dit zelden en wordt het gevaar vaak overdreven, maar dat neemt niet weg dat het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen heel verstandig is.

Zoönosen

Sommige ziekteverwekkers kunnen van mens naar dier overgaan, de zogeheten zoönosen. Bekende voorbeelden hiervan zijn vogelgriep en Q-koorts. Soms zijn dieren ziek of dragen ze ziekteverwekkers bij zich zonder dat we ons daar bewust van zijn, en in dat soort gevallen is de kans op besmetting het grootst.

Reptielen lijken op vogels

Reptielen hebben qua ontwikkeling, anatomie en fysiologie veel weg van vogels en het is dan ook niet verwonderlijk dat vogels en reptielen vaak dezelfde ziektes bij zich dragen of op kunnen lopen. Coccidiose, salmonella en psittacosis (papegaaienziekte) zijn enkele ziekten die regelmatig bij beide groepen kunnen voorkomen en worden aangemerkt als een zoönose.

Recente gevallen

Er zijn enkele recente gevallen bekend van besmettingen bij mensen met salmonella en psittacosis die afkomstig waren van reptielen. De reptielen die in de regel de meeste kans hebben deze ziekteverwekkers bij zich te dragen zijn grotere, geïmporteerde boa constrictors (in het geval van psittacosis) , groene leguanen (in het geval van salmonella en psittacosis) en waterschildpadden (in het geval van salmonella).

Hoe herken je een besmetting?

In het geval van de dieren zelf is het soms erg lastig om alleen op het oog een besmetting waar te nemen. In veel gevallen is er microscopisch onderzoek en soms zelfs uitgebreid laboratoriumonderzoek nodig om deze ziekteverwekkers aan te tonen. Dit is voor een gerichte behandeling echter wel heel belangrijk. Dieren die echt ziek zijn, hebben vaak klachten als hoesten en slijm uit bek en neus. Ook is de ontlasting dun, sterk ruikend en bevat deze soms bloed. Dieren kunnen passief zijn en weinig eetlust hebben, braken komt ook voor. In deze gevallen is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Handen wassen

In veel gevallen is een besmetting het gevolg van een slechte hygiëne. Als je voor en na het hanteren van reptielen je handen goed wast, bij voorkeur met desinfecterende zeep, is besmetting voor 90 procent te voorkomen. Laat vooral kinderen de dieren onder toezicht hanteren en zorg dat ze altijd hun handen wassen. Wat trouwens ook verstandig is bij andere huisdieren!

Niesen

Als dieren in je gezicht hoesten of niesen, is het verstandig je gezicht met water en zeep te wassen en ook de kleding te wassen waar de ‘nies’ eventueel  op terecht is gekomen.

Klachten bij psittacosis

Mocht je klachten krijgen, zoals lichte tot matige koorts zonder aanwijsbare reden, en gaan deze gepaard met hoesten en irritatie op de borst, dan kan er sprake zijn van een infectie met psittacosis.  Uiteraard hoef je niet meteen naar de dokter te rennen als je een keer hoest én een hagedis als huisdier hebt. De kans is veel groter dat het gewoon een verkoudheidje is. Als de klachten echter aanhouden, is het altijd slim een arts te raadplegen en daarbij aan te geven welke huisdieren je hebt.

Klachten bij salmonella

In het geval van salmonella moet je direct contact hebben gehad met slijm uit de keel of met de ontlasting van dieren, maar ook kan het waterbassin en/of de drinkbak ziekteverwekkers bevatten. Handen wassen is ook hier weer belangrijk om een besmetting te voorkomen. Een salmonellabesmetting geeft als klachten meestal lichte koorts, buikkrampen en diarree, en heeft dus veel weg van een buikgriepvirus. Zowel salmonella als psittacosis zijn goed behandelbaar, maar kunnen wel veel hinder geven.

Heb je reptielen?

  • Werk met dieren altijd hygiënisch.
  • Was je handen.
  • Bij uitgebreid onderhoud kun je het beste andere schoenen en kleding dragen.

reptielen

Dit artikel is geschreven door Rogier van Rossem, voorzitter stichting Herpetofauna