Reptielen in huis versus in de natuur

Active & fun
Reptielen

Reptielen worden al tientallen jaren gehouden in gevangenschap en in die tijd zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan over de juiste wijze waarop de dieren moeten worden gehouden en verzorgd. We bespreken een aantal verschillen tussen hun leven bij jou in huis of in de natuur.

Het onderzoeksproces naar die "juiste wijze" gaat in principe altijd door. Inzichten over dierenwelzijn in combinatie met nieuwe en verbeterde wetgeving zorgen ervoor dat we steeds meer onderzoek doen naar de optimale omstandigheden waarin dieren moeten leven.

In veel gevallen zijn dieren die in gevangenschap worden gehouden mogelijk niet meer te vergelijken met hun “natuurlijke” tegenhangers. Dit is vooral zichtbaar bij gedomesticeerde soorten als honden en katten. Veel reptielen echter behouden veel van hun natuurlijke gedragingen en ook hun uiterlijk is in veel gevallen vrijwel onveranderd.

Er zijn uiteraard ook uitzonderingen en dit is vooral zichtbaar is de wereld van de mutatiekweek. In deze vorm van kweek worden de uiterlijke kenmerken van dieren veranderd. Veelal zorgen deze “mutaties” voor ander gedrag en het kan ook invloed hebben op de algehele gezondheid van de dieren. In de natuur komen mutaties uiteraard ook voor en is het vaak de drijvende kracht achter de evolutie van een dier of plant. De meeste mutaties echter overleven het niet en verdwijnen. De soorten in gevangenschap kunnen dan ook niet meer in de vrije natuur overleven.

Als we gaan kijken naar de huisvesting van reptielen is de natuur een belangrijke raadgever. Veel reptielen leven al miljoenen jaren op aarde en hebben zich perfect aangepast aan hun leefgebied. Een dier uit zo’n leefgebied verwijderen kan veel invloed hebben op de gesteldheid van een dier, ook al is deze geboren in gevangenschap. Voor reptielen en amfibieën is het klimaat erg belangrijk, ook zijn de keuzes voor het formaat en aankleding van de huisvesting belangrijk voor een gezond dier. Hier is de natuur de beste leermeester. Bij de aanschaf van een reptiel doet men er verstandig aan om eerst wat research te doen naar de natuurlijke omstandigheden waarin het dier voorkomt. Hoe warm is het? Welke luchtvochtigheid is gebruikelijk en welke begroeiing en schuilomstandigheden heeft het dier in zijn natuurlijke omgeving? Als we deze vragen beantwoord hebben, kunnen we de huisvesting goed gaan aankleden en klimatologisch aansturen. De bewoner van een dergelijk terrarium zal minder snel stress ervaren omdat deze zich waant in de “natuurlijke” omgeving.

reptielenreptielen

Dieren die in gevangenschap zijn geboren zullen in de meeste gevallen minder snel last hebben van stress door verkeerd, ingerichte huisvesting dan de wildvangdieren, maar het is voor beiden erg belangrijk. Een potentieel probleem bij reptielen vanuit de natuurlijke omgeving is de aanwezigheid van parasitaire infecties waar de dieren aan zijn blootgesteld. Deze infectie in combinatie met het transport kan een dier enorm verzwakken, maar ook gezonde bewoners in de huisvesting besmetten. Combineren van wildvang en nakweek moet dus zorgvuldig gebeuren en bij voorkeur na een periode van quarantaine.

Het houden van reptielen in gevangenschap is wel heel goed mogelijk , omdat hun gedrag en behoeften in gevangenschap niet veel afwijken van de dieren in de natuurlijke omgeving. Door de koudbloedigheid van de dieren zijn de meeste reptielen vrij rustig en leven niet in enorme territoria. Daarbij zijn hun voedselbehoeften in gevangenschap zeer goed in te vullen met de beschikbare, gekweekte, insecten of andere voedselobjecten. De afwezigheid van roofdieren in gevangenschap kan uiteindelijk wel leiden tot een “rustiger” karakter van veel reptielen, hetgeen dus geen graadmeter is voor het gedrag dat zij mogelijk in de natuur tonen richting mensen. Een slang die je thuis hanteert kan je dan ook beter met rust laten in de natuur!

Dit artikel is geschreven door Rogier van Rossem van Stichting Herpetofauna.