Hagedis kopen: hier moet je op letten

Nieuws
Reptielen

Ga je een hagedis kopen? Leuk! Een hagedis is een bijzonder dier dat leuk is om in thuis te houden. Goed om voor de aanschaf een paar dingen op een rij te zetten. Wat zit er bijvoorbeeld in het terrarium? Rogier van Rossem, van Herpetofauna, vertelt het stap voor stap.

Neem bij het kopen van een hagedis onderstaande tips mee:

Verschillende diersoorten, waaronder hagedissen, worden in een terrarium gehouden: een glazen ruimte die voorzien is van een aantrekkelijke inrichting met natuurlijke materialen en warmtelampen voor klimaatbeheersing. Je zou kunnen zeggen dat een terrarium eigenlijk een soort aquarium is zonder het water. Uiteraard komt er wel wat meer bij kijken, maar de exacte voorzieningen hangen af van de wensen (en eisen) van het dier.

Er leven voornamelijk reptielen, amfibieën en geleedpotigen in terraria. Gezien het grote aanbod aan deze dieren is het uiteraard verstandig om de juiste informatie te verzamelen over het dier dat je wil gaan houden.

In eerste instantie is het essentieel te kijken naar de beschikbare ruimte in huis. Een terrarium kan soms vrij klein zijn, maar voor veel diersoorten heb je al snel een flink terrarium nodig. Een gangbare maat voor een terrarium is 100x50x50 centimeter. Als de ruimte bekend is, kan er worden gekeken welke diersoorten het meest aanspreken die in deze ruimte kunnen. Je kunt een hagedis kopen, maar ook bijvoorbeeld slangen, kikkers, padden, salamanders, spinnen en insecten.

Al deze dieren hebben hun eigen specifieke verzorging nodig. Verdiep je daarom altijd in de moeilijkheidsgraad van de verzorging. Sommige soorten vragen vrij veel zorg of de huisvesting moet aan hele specifieke, technische specificaties voldoen waardoor het voor een startende liefhebber erg uitdagend kan zijn. Neem dus altijd een soort die past bij je kennis.

Verzorging

De verzorging van veel terrariumdieren is niet erg tijdrovend. De verzorgingsdruk ligt veel lager dan dat van de meeste zoogdieren. Dit is de reden dat veel liefhebbers van deze dieren vaak meerdere terraria bezitten. Wel is het belangrijk om over de kosten van de verzorging na te denken. Vaak is de grootste kostenpost de aanschaf.

Het terrarium, de juiste inrichting, de verlichting en het dier zijn meestal het duurste. Veel reptielen en amfibieën eten primair insecten of groenvoer en deze kosten lopen vaak niet hoger op dan een paar euro per week. Het verschonen van een terrarium doe je eens in de paar weken.


hagedis kopen

Baardagaam (Pogona Vitticeps)

In de praktijk

Om een duidelijk beeld te geven van wat er allemaal bij komt kijken, is het handig om een praktijkvoorbeeld te geven van een baardagaam (Pogona vitticeps). Deze middelgrote hagedissoort is erg in trek vanwege het overwegend vriendelijke karakter, wat ze geschikte huisdieren voor kinderen maakt.

De baardagaam is net als veel andere reptielen, snelle groeiers en dus is het verstandig om een terrarium aan te schaffen dat gelijk geschikt is voor een volwassen dier. Volwassen baardagamen zijn meestal tussen de 35 en 50 cm groot. Een jong dier dat te koop wordt aangeboden bij een dierenspeciaalzaak of kweker zijn in de regel 8 weken of ouder en ongeveer 15 cm groot. Binnen de eerste negen maanden groeien ze al uit tot een volwassen dier, dus koop het terrarium gelijk in de goede grootte. Als de keuze is gevallen op een jong dier, zoekt men er een geschikt terrarium bij. Deze is meestal 100 x 50 x 50 cm groot of groter.

Het terrarium moet aan een aantal specificaties voldoen:

  • Het moet volledig afsluitbaar zijn, met bij voorkeur schuifdeuren aan de voorzijde.
  • Er moet ventilatie aanwezig zijn bovenin het terrarium (vaak wordt deze ook gebruikt als montage plek van de verlichting).
  • De aankleding bestaat uit een geschikt substraat. Goede terrarium zandsoorten of droge bark / beukensnipper kan worden gebruikt.
  • De aankleding bestaat uit redelijk wat stronken en takken en soms ook extra schuilgrotten. Eventueel wat stevige kunstplanten maken het geheel af.
  • Een waterschaal en losse voederbak (voor groenvoer) is ook erg aan te raden.
  • De verlichting is essentieel, deze moet zowel warmte als UV afgeven. De dieren hebben de warmte nodig voor hun stofwisseling en de UV-straling voor de productie van essentiële vitamine D3.

Ga je een hagedis of ander terrariumdier kopen? Denk dan ook aan de juiste voeding zoals insecten en groenvoer. Ook hebben de dieren vitamine- en mineralenpoeder nodig en die mogen bij een aanschaf dus niet ontbreken. Als al deze zaken worden aangeschaft, zal de baardagaam een heerlijk leven hebben bij de nieuwe eigenaar. De verkoper zal je zeker ook informatie geven over de verzorging. Zorg ervoor dat je alle vragen eventueel op een briefje meeneemt.

De eisen van andere reptielen en amfibieën, evenals de kosten van de aanschaf kunnen en zullen uiteraard verschillen. Veel plezier met je nieuwe hobby!
Een voorbeeld van een paludarium waar amfibieën in worden gehuisvest.
(bron: Yvette Ribbers)

Dit artikel is geschreven door Rogier van Rossem, voorzitter stichting Herpetofauna