Paardenstal inrichten: 7 tips

Living
Paarden

Iedere paardenliefhebber wil een paleisje voor zijn paard. Of je je paard nu stalt in een manege, pensionstal of aan huis. Maar hoe kun je een paardenstal zo ideaal mogelijk inrichten? Wij geven zeven tips!

Denk bij het inrichten van je paardenstal na over de volgende punten.

1. Formaat

De ideale inrichting van een paardenstal begint natuurlijk met het formaat. De minimale grootte van een box is afhankelijk van de schofthoogte van het paard. Je kunt de grootte berekenen door twee keer de schofthoogte van het paard in het kwadraat te nemen. De meeste rijpaarden worden niet groter dan 1.70 meter, wat betekent dat je met een box van twaalf vierkante meter bijna altijd goed zit.

2. Vloerbedekking

De vloer van een paardenstal is meestal gemaakt van beton (soms bekleed met stalmatten) en kan worden bedekt met verschillende materialen. Meestal wordt gekozen voor vlas, stro of houtkrullen. Houd bij je keuze rekening met het eetgedrag en de gezondheid van je paard. Je wil geen stoffige vloerbekleding voor je paard met luchtwegproblemen.

3. Vastzetringen


Een goed ingerichte paardenstal kan niet zonder vastzetringen. Vaak wordt gekozen voor twee ringen die stevig in de wand verankerd zijn. Zo kun je je paard veilig vastzetten.

4. Hooiruif 


Houd bij het plaatsen van een hooiruif in de paardenstal rekening met de hoogte van je paard. Een hooiruif die boven het hoofd van je paard hangt, zorgt voor moeilijkheden met slikken en kan op de lange termijn leiden tot problemen met de wervelkolom van je paard. En dat wil je natuurlijk voorkomen. In een te lage hooiruif daarentegen kan je paard met zijn benen blijven vastzitten. Leg het hooi dan liever op de grond, maar pas op voor zand en urine.

5. Voerbak

De voerbak wordt in paardenstallen vaak aan de muur gehangen of op de vloer geplaatst. Als de voerbak aan de muur hangt, let dan op dat je paard zich niet kan stoten aan scherpe randen en zorg dat de binnenvoerbak makkelijk te reinigen is. De hoogte tot de bovenkant van de bak moet maximaal 1.20 meter zijn (voor pony’s gelden andere richtlijnen). Als je liever een voerbak op de grond zet, zorg dan dat deze zwaar genoeg is en haal de voerbak uit de box als je paard is uitgegeten. Dat verkleint de kans op blessures.

6. Drinkbak

Automatische drinkbakken zorgen ervoor dat er steeds vers water aanwezig is in de paardenstal. Het beste is om de drinkbak en voerbak in verschillende hoeken te zetten. Hiermee voorkom je dat je paard zijn voedsel in water doopt. Het water blijft zo langer schoon en het is beter voor de spijsvertering van je paard. Voor de hoogte van de drinkbak gelden dezelfde richtlijnen als bij de voerbak.

7. Less is more

Tot slot: onthoud dat op het gebied van paardenstallen minder meer is. Hoe minder zaken je in een stal aanbrengt, des te minder kans er is dat je paard zich bezeert.

Als je je aan deze tips houdt, kun je je paard met een gerust hart stallen.