Wie is er bang voor rode ogen?

Care
Konijnen & knaagdieren

Alle kleine knaagdieren komen voor in een albinovorm: wit met rode ogen. Dat hagelwit met helderrood is een prachtige combinatie, maar veel mensen griezelen toch wat van die rode oogjes… Nergens voor nodig, want een albino muis, rat, (dwerg)hamster of gerbil doet echt niet onder voor zijn gekleurde soortgenoten! Sla de albino dus zeker niet over als je een nieuw knagervriendje zoekt.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Albino knagers zijn letterlijk kleurloze dieren. Ze hebben geen pigmentkorrels die kleur kunnen geven aan hun lijf. Door een erfelijke factor blijven de haren wit, de huid roze, de nagels kleurloos en de oogjes doorschijnend. Dat de ogen er rood uitzien, komt doordat van buitenaf te zien is dat er bloed door de vaten in het oog stroomt.

Niets mis mee!

In het wild kunnen albino dieren vanwege hun opvallende witte pelsje niet overleven. Maar al voor de jaartelling begon werden er albino muizen als huisdier gefokt. Voor veel mensen zijn de ‘bloeddoorlopen’ ogen een reden om beslist geen albino te kopen. Knaagdierliefhebbers zien daarom vaak maar af van het fokken van albino’s, omdat er voor deze dieren moeilijk goede tehuizen te vinden zijn. Arm Sneeuwwitje… Zijn oogjes zien er misschien wat anders uit, maar dat betekent niet dat er iets mis zou zijn met zijn karakter!

Hagelwit

Albino knaagdieren hoeven beslist niet zwakker, kleiner of ongezonder te zijn dan gekleurde dieren, zoals soms wordt beweerd. Albino muizen behoren zelfs tot de mooiste en grootste van hun soort! Ze moeten volgens de rasbeschrijving dan ook aan hogere eisen voldoen dan hun gekleurde soortgenoten. Hoe witter hoe mooier is het motto dat voor iedere albino geldt. Het wit moet echt hagelwit zijn. Op keuringen van kleine knaagdieren wordt er dan ook scherp op gelet dat er geen gele aanslag op het pelsje zit.

Nep-Albino
Toch zijn er witte dieren met rode ogen die wél een beetje kleur hebben. Dat donkere pigment is te danken aan een erfelijke factor: de Rusfactor. Denk bijvoorbeeld maar aan het witte en roodogige Ruskonijn met zijn donkere neusje, oortjes, pootjes en staartje, zie de foto. Bijzonder is dat dit pigment alleen kan worden gevormd bij temperaturen die lager zijn dan de lichaamstemperatuur van de knager. De donkere kleur is daardoor alleen zichtbaar op de altijd iets koeler blijvende uiteinden van het dier, zoals de neus, oren en staart.

Rusfactor

Bij de hamster beperkt de bijzondere Rusfactor zich tot donkergrijze oren. Bij Mongoolse gerbils is alleen de staart gekleurd. Bij ratten en muizen heeft de factor meer invloed en kleurt ook het neusje donker: zwart, blauw of chocoladebruin. Het grappige van de ‘Rus’ of nep-albino is dat de donkere kleur, onder invloed van de temperatuur, op warme zomerdagen verbleekt en in de koudere wintermaanden donkerder wordt. Kijk naar je knager en je weet precies wat voor weer het is!