Waarom moet ik mijn konijn steriliseren of castreren?

Care
Konijnen & knaagdieren

Het antwoord is eigenlijk simpel: de asielen en konijnenopvang-adressen zitten al bomvol konijnen die een goed thuis zoeken. Veel daarvan zijn ‘ongelukjes’. Want hoewel konijnen met 10 tot 14 weken nog niet volgroeid zijn en er zelfs nog als ‘kleuterkonijnen’ uitzien, kunnen een mannetje (rammetje) en vrouwtjeskonijn (voedstertje) op die leeftijd toch al voor nageslacht zorgen. Maar zo’n tienerzwangerschap is voor een voedstertje niet echt gezond. Maar er zijn nog meer redenen.

De tweede, net zo belangrijke reden: konijnen zijn sociale dieren. Een konijn alleen is altijd een eenzaam konijn. Uit onderzoek is gebleken dat konijnen die alleen worden gehouden ongeveer de helft korter leven dan konijnen die gezelschap hebben. Geef je konijn daarom een vriendje of vriendinnetje! Maar als je dan niet één van beiden of allebei laat castreren of steriliseren, loop je dus kans op een nestje.

Tenslotte lopen niet gesteriliseerde voedsters risico om baarmoederkanker te krijgen als ze wat ouder zijn. Hoe groot dat risico is, is niet precies bekend: maar sommige schattingen lopen op tot wel 80 procent. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor, vraag het aan je dierenarts.

Kan ik niet beter twee rammetjes of twee voedstertjes samen houden?

Jonge konijnen kunnen bijna altijd goed met elkaar opschieten. Bij konijnen uit één nest kan de combinatie van twee zusjes of broertjes ook goed blijven gaan. Maar niet altijd. Als ze ouder worden kunnen rammen of voedsters het vaak niet meer zo goed vinden en zelfs gaan vechten. Dat gaat zeker op voor konijnen die pas later, als ze volwassen zijn, bij elkaar worden gezet.

Het is daarom bijna altijd beter om een ram en een voedster samen te houden. En als je dan niet drie tot zeven keer per jaar een nestje konijnenbaby’s wilt hebben, zal je daar iets tegen moeten doen. Houd ze in ieder geval vanaf 10 weken oud, tot aan de castratie/sterilisatie, gescheiden. Je hebt dus om te beginnen twee hokken nodig of een groot hok dat je in tweeën kunt delen. Het is wel fijn als ze door het gaas of de spijlen heen kunnen ‘neuzelen’: dan zijn ze straks ook weer sneller aan elkaar gewend.

Wat is het verschil tussen je konijn steriliseren en castreren?

Castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gehaald. Een ram wordt gecastreerd, een voedster gesteriliseerd. Tijdens castratie worden bij de ram de zaadballen en een stukje zaadleider verwijderd. Bij sterilisatie worden de baarmoeder en eierstokken van de voedster weggehaald. Maar dierenartsen gebruiken de term ‘castratie’ soms voor zowel mannetjes als vrouwtjeskonijnen.

Op welke leeftijd kan ik mijn konijn laten steriliseren of castreren?

Een ram kan gecastreerd worden als zijn balletjes zijn ingedaald: dat kan al rond de 3 maanden zijn. Niet alle dierenartsen willen vanaf deze leeftijd castreren, sommigen vinden het beter om nog even te wachten. Dit moet je dus van te voren met je dierenarts bespreken. Een voedstertje kan pas vanaf 8 maanden worden gesteriliseerd. Als je je konijnenmeisje wilt laten steriliseren, is het wel het beste om dit rond één jaar oud te laten doen. Op die leeftijd genezen konijnen sneller dan wanneer ze al wat ouder zijn. En je voorkomt eventuele baarmoederkanker of andere problemen met de baarmoeder of eierstokken.

Wanneer mogen ze weer samen?

Een ram blijft 2 tot 3 weken na de castratie nog vruchtbaar! Houd ze dus zo lang nog gescheiden. Daarna kun je ze weer aan elkaar laten wennen, ook als je voedstertje (nog) niet is gesteriliseerd. Neem daar vooral de tijd voor.

konijn steriliseren