Konijnen buiten in de winter

Care
Konijnen & knaagdieren

Konijnen kunnen best tegen de kou, maar dit bouw je wel op. Dierentrainer Bernice Muntz laat zien hoe!

Onze expert
Allround dierentrainer

Konijnen zijn goed bestand tegen kou (vinden het vaak fijn), zeker als ze tegen elkaar aan kunnen zitten in verband met de warmte. Zet dan wel al in de zomer (augustus/september) je konijn buiten, zodat ze een wintervacht kunnen aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet zo maar buiten laten lopen. Konijnen buiten? Dan is het verstandig ze in de winter goed in de gaten te houden, net als jongere konijnen.

Tips voor om je konijn buiten gelukkig te houden:

  • Check het kuiltje achter in de nek van het konijn een paar dagen achter elkaar. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud.
  • Stel: het gaat nog vriezen, let dan op de hoeveelheid water die de dieren drinken. Vaak bevriezen de nippels van de flessen. Vervang het water regelmatig. Er bestaan ook waterbakverwarmers. Zet het waterbakje in het warme stro op de warmste plek. Eventueel met een hoes eromheen als het om een fles gaat.

  •  
  • Huisvesting. Beschut (dus niet pal in regen en wind). Zorg ook voor een beschutte plek in de ren. Overdek bijvoorbeeld een stuk met een zeil of plexiglas. Er bestaan ook kant-en-klare kooihoezen. Zorg voor voldoende ventilatie en dat de konijnen buiten ook echt kunnen rennen in een ren om voldoende beweging te krijgen en warm te kunnen blijven. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Kijk dus ook hoe en waar je het verblijf plaatst.
  • Maatje! Zelf ga je bij slecht weer minder vaak naar buiten om aandacht te geven aan je konijn. Een maatje is daarom noodzakelijk, ook voor warmte bij erge kou.
  • Bodembedekking. Kies voor stro. Het nadeel is dat het wel kan prikken in de ogen waardoor een oogprobleem ontstaat. Dus check dit regelmatig. Daaronder een bodembedekker met een goede vochtopname.
  • Schuilhok. Lekker beschut en warm!

Konijnen buiten houden kan, maar dan tot maximaal -15/-20 graden. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok in de schuur, meer beschutte plaatsen, etcetera. Niet naar binnenhalen om te knuffelen, de overgang van de temperatuur is dan te hoog!

Tegenwoordig wordt vaak snugglesafe aangeraden. Het nadeel (afhankelijk van hoe koud het is) is dat maar 4 uur warm blijft. Dus als je het voor de nacht geeft dan is het laatste stuk vele malen kouder en de overgang is dan niet fijn en niet goed voor het dier. Je kunt de snugglesafe wel gebruiken als het dier ziek is.

Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (=krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk. Als het dier te veel afvalt, kan hij ziek zijn of het is een teken dat hij de kou niet aankan. Overleg in dat geval met een dierenarts. Ieder konijn is anders dus kijk goed per konijn wat hij fijn vindt.