Konijn buiten in de winter

Care
Konijnen & knaagdieren

Konijnen kunnen best tegen de kou, maar dit bouw je wel op. Dierentrainer Bernice Muntz laat zien hoe je je konijn buiten laat, zelfs in de winter.

Onze expert
Allround dierentrainer

Konijnen zijn goed bestand tegen kou (en vinden het vaak zelf fijn), zeker als ze tegen elkaar aan kunnen zitten voor warmte. Zet dan wel al in de zomer (augustus/september) je konijn buiten, zodat ze een wintervacht kunnen aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet zomaar buiten laten lopen.

Tips voor om je konijn buiten gelukkig te houden:

  • Check het kuiltje achter in de nek van het konijn een paar dagen achter elkaar. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud.
  • Stel: het gaat nog vriezen, let dan op de hoeveelheid water die de dieren drinken. En vaak bevriezen de nippels van de flessen, dus vervang het water regelmatig. Er bestaan ook waterbakverwarmers. Of zet het waterbakje in het warme stro op de warmste plek. Eventueel met een hoes of sok eromheen als het om een fles gaat.
  • De huisvesting voor buiten is het beste beschut (dus niet pal in regen en wind) of in de schuur. Zorg ook voor een beschutte plek in de ren. Overdek bijvoorbeeld een stuk met een zeil of plexiglas. En er bestaan ook kant-en-klare kooihoezen. Zorg ook hier voor voldoende ventilatie en dat de konijnen buiten ook echt kunnen rennen in een ren om voldoende beweging te krijgen en warm te kunnen blijven. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Kijk dus ook hoe en waar je het verblijf plaatst.
  • Zorg anders voor een schuilhok. Lekker beschut en warm!
  • Zorg voor een maatje. Zelf ga je bij slecht weer minder vaak naar buiten om aandacht te geven aan je konijn. Een maatje is daarom noodzakelijk, ook voor warmte bij erge kou.
  • Kies als bodembedekking voor stro en leg daaronder een bodembedekker met goede vochtopname. Het nadeel van stro is wel dat het kan prikken in de ogen waardoor een oogprobleem ontstaat, dus check dit regelmatig.

Konijnen buiten houden kan, dus, maar dan tot maximaal -15/-20 graden. En haal ze tussendoor niet naar binnen om te knuffelen, want de overgang van temperatuur is dan te hoog. Voor jonge, zieke en oudere dieren is dit voor buiten echter sowieso te laag qua temperatuur.

Vind je het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (=krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken. Als het dier te veel afvalt, kan hij ziek zijn of het is een teken dat hij de kou niet aankan. Overleg in dat geval met een dierenarts. Ieder konijn is anders dus kijk goed per konijn wat hij fijn vindt.

Snugglesafe

Tegenwoordig wordt voor de kou ook vaak snugglesafe aangeraden. Het nadeel (afhankelijk van hoe koud het is) is dat dit maar 4 uur warm blijft. Dus als je het voor de nacht geeft dan is het laatste stuk vele malen kouder en de overgang is dan niet fijn en niet goed voor het dier. Je kunt de snugglesafe wel gebruiken als het dier ziek is.