Help, knager ontsnapt! Zo vind je je rat, muis, hamster of gerbil terug

Care
Konijnen & knaagdieren

Een ontsnapte knager is een kleine ramp. Niet alleen omdat je dier tijdens de avonturen buiten zijn verblijf ernstig in de problemen kan komen, maar ook omdat hij al knagend behoorlijk wat schade kan aanrichten. Daarom: tien tips voor het terugvinden van je rat, muis, hamster of gerbil!

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

 

  1. Houd er rekening mee dat een ontsnapte knager echt overal kan zitten. Kleine knaagdieren  hebben een soepel lijf en wurmen zich door de kleinste gaten, kieren en spleten.
  2. Weet je niet waar precies in huis de knager is gebleven? Leg dan in ieder vertrek een afgeteld aantal zonnebloempitten neer. Daar waar er van de pitten gegeten is, is de knager geweest!
  3. Probeer een ontsnapt dier zo snel mogelijk te vangen. Zelfs klein dwerghamstertje kan namelijk best wat (knaag)schade aanrichten aan bijvoorbeeld de vloerbedekking of meubels. En je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je knager zijn tandjes in de elektrische bedrading zet…
  4. Zet het verblijf van de ontsnapte knager met het deurtje open op de grond. De kans is groot dat de vluchteling, als iedereen weg is, zijn verblijf opzoekt om te eten of te slapen.
  5. Je kunt ook een emmer neerzetten met daarin wat lekkere hapjes. Bouw tegen de emmer met behulp van gestapelde boeken een soort trap. De voortvluchtige knager laat zich dan vaak, aangelokt door het voer, in de emmer vallen en kan er vervolgens niet meer uit. Of leg een kartonnen of plastic koker neer die aan één kant is dichtgemaakt, met achterin de koker iets lekkers. Vaak is zo’n donkere tunnel voor knagers heel aantrekkelijk om in te kruipen en wie weet, in slaap te vallen.
  6. Gebruik een extra lekker hapje om de knager te lokken. Pindakaas blijkt vaak een prima lokmiddel en is bij veel knagers favoriet.
  7. Kijk niet alleen als je ergens naar een ontsnapte knager zoekt, maar luister ook goed! Veel dieren verraden door middel van geknaag, geritsel of gestommel hun aanwezigheid.
  8. Je kunt eventueel een val gebruiken om je  knager te vangen. Natuurlijk geen dodelijke klapval, maar een draadkooi-val voor muizen of ratten waarin je de dieren levend kunt vangen. Deze vallen zijn vaak te koop bij tuincentra of de dierenspeciaalzaak. Pas wel op dat deze val dan groot genoeg is, anders kunnen langstaartige knagers met hun staart klem komen te zitten tussen het deurtje dat achter hen dichtklapt!
  9. Een opgejaagde knager laat zich vaak moeilijk met de hand pakken. ‘Schep’ het dier op door hem bijvoorbeeld in een beker met voer te laten lopen of door een kartonnen doosje over hem heen te zetten.
  10. Breng een ‘ontsnappingsindicator’ aan in de ruimte waar je knagers verblijven. Zet bijvoorbeeld een rechtopstaande lege wc- of keukenrol op de grond neer. Als die rol is omgevallen, weet je vrijwel zeker dat er een nieuwsgierige knager op avontuur is gegaan!

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, auteur van diverse boeken over tamme ratten, hamsters, muizen en gerbils.