Heeft mijn knager een loopwiel nodig?

Care
Konijnen & knaagdieren

Kleine knaagdieren zijn kilometervreters! Ze kunnen in een loopwiel behoorlijke afstanden afleggen. Heeft een knager een loopwiel nodig, en welk wiel is dan het best?

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

In het wild lopen knagers, bijvoorbeeld op zoek naar eten, heel wat af. Ook onze huisdierknagers bewegen graag. Hamsterliefhebbers die de loopwielen van hun dieren verbonden met meetapparatuur, noteerden afstanden tot wel tien kilometer per dag met een gemiddelde snelheid van 1,5 tot ruim 1,8 kilometer per uur. De dieren kunnen het lopen in hun wiel urenlang volhouden.

Biologische klok

Ook wetenschappers hebben de bewegingspatronen van hamsters in loopwielen onderzocht en de meetgegevens vastgelegd in zogeheten actogrammen. Daaruit blijkt dat hamsters over een interne biologische klok beschikken en volgens een vast schema in hun loopwiel stappen. Dat heeft wetenschappers razend nieuwsgierig gemaakt: door welke factoren wordt die biologische hamsterklok nou precies beïnvloed, en hoe kun je hem voor- of achteruit zetten?

Groot genoeg

Niet alleen hamsters, ook andere kleine knagers zoals ratten en muizen maken graag gebruik van een loopwiel. Voor de aanschaf ervan kun je terecht in de dierenspeciaalzaak. Het formaat van het wiel is erg belangrijk. Zorg dat het wiel groot genoeg is, zodat de knager er niet met een holle of gekromde rug in hoeft te lopen. Bovendien mag de knager tijdens het lopen niet worden gehinderd door de wielas boven zijn rug. Grote hamsters en tamme ratten hebben dus een behoorlijk ruim wiel nodig.

Loopoppervlak

Het loopoppervlak van de wielen kan open of dicht zijn. Wielen met een dicht loopoppervlak zijn vaak van kunststof, wielen met een open loopoppervlak hebben spijlen van plastic of metaal. Houd er rekening mee dat plastic spijlen makkelijk doorknaagbaar zijn. Kies voor langstaartige en langharige knagers altijd een wiel met een dicht loopoppervlak. Bij een wiel met spijlen bestaat namelijk het gevaar dat de staart of het haar vastgedraaid raakt. In een verblijf met meerdere dieren is een wiel met een dicht loopoppervlak eveneens het best. Dat voorkomt dat er knagers bekneld raken als er meer dieren tegelijk van het rad gebruikmaken.

Ssst…

Veel knagers zijn ’s nachts actief en uit onderzoeken blijkt dat in ieder geval hamsters het liefst in het donker rennen. Kies daarom, als je zelf lekker wilt slapen, voor een soepel draaiend wiel dat niet rammelt, ratelt of piept.

Wist je dit?

Het blijkt dat knagers onder bepaalde omstandigheden meer kunnen lopen dan normaal. Zo maken hamstervrouwtjes tijdens hun vruchtbare periode – eens in de vier dagen – veel fanatieker gebruik van hun loopwiel. Hoe meer ze lopen, des te groter zou in het wild immers de kans zijn dat ze een partner tegenkomen!

Dwangmatig

Bij sommige knagers kan het lopen in een wiel leiden tot dwangmatig en neurotisch gedrag. Een knager kan zich, bijvoorbeeld bij gebrek aan andere activiteiten als graven, dan uit frustratie helemaal over de kop rennen en daardoor onhandelbaar worden. Het tijdelijk weghalen en meer gedoseerd aanbieden van het wiel, in combinatie met het aanbieden van meer verrijkingen in het verblijf zoals materiaal om flink in te graven of aan te knagen, kan dat probleem oplossen.