Een konijn kopen? Dit heb je nodig

Care
Konijnen & knaagdieren

Je gaat binnenkort een konijn kopen. Ontzettend leuk natuurlijk, maar er komt ook veel bij kijken. Want wat heb je allemaal nodig bij de verzorging van je konijn? Acht benodigdheden die geen enkele nieuwe konijnenbezitter kan missen.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

1. Konijnenhok


Een konijn heeft natuurlijk een hok nodig. En er is keuze genoeg! Kijk naar de behoefte van je konijn en de ruimte die je hebt voor je de knoop doorhakt. Wij helpen je graag met deze keuze en hebben de voor- en nadelen van binnen- en buitenhokken voor je op een rij gezet. Lees hier onze tips!

2. Transportbox


Vaak worden konijnen in een kartonnen doos met luchtgaten vervoerd. Deze manier is wat minder geschikt als je konijn graag karton eet. Een konijn heeft zich namelijk in no-time door de doos gegeten. Bespaar jezelf de zorgen en het zoekwerk en vervoer je nieuwe aanwinst veilig in een kunststof transportbox.

3. Bodembedekking


Vraag jezelf af aan welke voorwaarden de bodembedekking moet voldoen. Er zijn namelijk meer mogelijkheden dan je denkt! En elke bodembedekking heeft andere voordelen. Wil je een katoenbedding, stro, hooi, hennepvezel, houtkorrels, papierkorrels of beukensnippers? Als je het moeilijk vindt een keuze te maken, vraag dan de dierenspeciaalzaak om advies of probeer gewoon eens wat uit.

4. Waterbakje of drinkfles

Hoewel niet ieder konijn evenveel drinkt, is het belangrijk dat je konijn altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Dit kan via een waterbakje of drinkfles. Drinken uit een waterbak zou voor konijnen natuurlijker zijn, maar een waterbak raakt snel bevuild en wordt vaak omgegooid. Een drinkfles is daarom meestal de beste optie. Check wel eerst of het konijntje gewend is om uit een flesje te drinken.

5. Voerbakje


Ook de voerbak wordt vaak omgegooid. Kies daarom voor een zwaardere variant, liefst een die ook knaagvrij is. Voer kan daarnaast los in het verblijf gelegd worden. Dit zal voor het konijn natuurlijker en spannender zijn, maar voor jou is moeilijk te zien hoeveel je konijn eet. Houd er ook rekening mee dat je het hok vaker moet schoonmaken dan wanneer je gebruikmaakt van een voerbakje.

6. Voeding


Het konijnendieet is veelzijdig en bestaat uit droge brokken, hooi, groenvoer en zo nu en dan een stukje fruit. Je konijn mag zo’n twintig gram droogvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag, aangevuld met plukken hooi en zo nu en dan wat groente. Kijk goed na welke groenten geschikt zijn voor konijnen. Sommige groenten zorgen voor darmproblemen en een enkele kan zelfs giftig zijn!

7. Huisje

Veel konijnen vinden het fijn om veilig weggekropen te zitten. Een huisje in het konijnenhok is daarom een goed idee! Of je nu een konijnenhuisje bij de dierenspeciaalzaak koopt of gewoon een kartonnen doos in het verblijf legt, maakt voor je konijn niet uit. Let wel op dat het materiaal van het huisje geen schadelijke stoffen bevat, aangezien sommige konijnen graag knagen.

8. Speelgoed 


Om je konijn fit en blij te houden is het belangrijk dat het dier zich niet verveelt. Bedenk leuke spelletjes voor je konijn en maak zelf eens wat speelgoed. Wij geven je graag wat inspiratie. Klik hier voor het leukste konijnenspeelgoed!

Als dit allemaal geregeld is, ben jij klaar om je konijn te verwelkomen!