Een buitenverblijf voor je fret

Care
Konijnen & knaagdieren

Fretten zijn actief en hebben veel vrije beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Je kunt je fret lekker de ruimte geven in een buitenverblijf, maar dat moet dan wél aan een aantal eisen voldoen. 

Hoe groot?

Je kunt als basis voor je buitenverblijf kiezen voor een konijnen- of kippenverblijf of een vogelvolière en die aanpassen tot een voor fretten geschikt buitenhuis. Algemene richtlijn is dat je voor twee fretten een verblijf van tenminste zes vierkante meter nodig hebt. Voor ieder volgend dier moet daar een halve vierkante meter bodemoppervlak bij komen. Het beste is een fret gezelschap te geven van een of enkele soortgenoten waarmee hij goed kan opschieten. Huisvest echter nooit te veel fretten samen en zet alleen dieren bij elkaar die écht goed met elkaar overweg kunnen.

Fretproof

Fretten zijn bloednieuwsgierig en altijd op zoek naar avontuur. Zorg dus dat je fret niet kan ontsnappen en zijn tuinhuis volledig fretproof is. Kippengaas is vaak te slaap voor een frettenverblijf. Je kunt het vervangen door stevig nertsengaas. De bodem moet verhard zijn, zodat de fret zich geen weg naar de vrijheid kan graven. Vergeet het verblijf niet uit te rusten met allerlei spannende materialen zoals tunnelpijpen, waarin de fret lekker op ontdekkingstocht kan.

Uit de zon!

Maak het verblijf op een koele, tegen kou, tocht en neerslag beschutte plaats en zorg dat het niet in direct zonlicht komt te staan. Fretten zijn namelijk erg gevoelig voor warmte en raken snel oververhit. Een temperatuur van dertig graden Celsius kan fataal voor ze zijn. Houd fretten daarom – en dat geldt zowel binnen als buiten – altijd uit de zon en warmte en pas op met huisvesting achter glas.

Privacy, please…
Voorzie het buitenverblijf voor beschutting, privacy en rust van een goed geïsoleerd nachthok dat tochtvrij en waterdicht is. Het makkelijkst is een nachthok te maken dat je aan de bovenzijde kunt openen met een goed afsluitend deksel. Het inkruipgat van het nachthok moet een diameter van tien tot twaalf centimeter hebben.

Eerst wennen!

Fretten die altijd binnen hebben gewoond, kun je niet zomaar van de een op de andere dag buiten zetten. Laat ze langzaam aan het buitenleven wennen, zodat ze de gelegenheid krijgen een dikkere vacht op te bouwen. Begin met goed weer, niet middenin de winter. Als de temperatuur buiten onder nul komt, moet je ervoor zorgen dat het drinkwater van je fret niet bevriest. Er zijn hiervoor speciale verwarmingselementen verkrijgbaar die ook in vogelvolières worden gebruikt.

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, auteur van het boek ‘Fretten’.