De beste zomertips voor je konijn!

Active & fun
Konijnen & knaagdieren

De meeste mensen denken dat de winter een lastig seizoen is voor konijnen, maar juist in de zomer overlijden veel konijnen omdat ze het te warm hebben. Dierentrainer Bernice Muntz geeft tips om dit te voorkomen.

Onze expert
Allround dierentrainer

Een wild konijn trekt zich terug in een burcht onder de grond, maar waar gaat een tam konijn naar toe? De optimale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Boven de 24 graden is het voor een konijn echt warm. Boven de 27 graden zelfs gevaarlijk warm, denk aan een zonnesteek of hitteslag. Het dier raakt oververhit en kan de warmte niet kwijt. Een konijn kan namelijk niet zweten zoals wij dat wel kunnen. Een konijn kan de warmte proberen kwijt te raken door zijn oren (doorbloeding), door gestrekt te gaan liggen of het verhogen van de ademhaling. De hitte in het hok kan in de zomer behoorlijk oplopen.

Wat kun je doen?

  • Zet het verblijf niet in de zon.
  • Zet er eventueel een parasol boven.
  • Je kunt een nat lichtkleurig laken over het verblijf heen doen.
  • Zet drinkwater uit de zon en ververs het vaker (bacteriën ontwikkelen zich sneller in warm water).
  • Leg een koele stoeptegel in het verblijf.
  • Je kunt de oren misten met lauw water (niet koud).
  • Ice Pod of bevroren flesje in het verblijf.

Voorjaar

Een konijn moet langzaam wennen aan het gras als hij voor het eerst naar buiten gaat. Het is beter om nieuw gras eerst twee keer te maaien. Dit voorjaarsgras is erg eiwitrijk en kan maag- en darmproblemen opleveren. Laat een konijn dus langzaam wennen aan gras.

Verkoeling voor je konijn

Je kunt een knaagproof Ice Pod in het verblijf leggen (of een bevroren flesje water met een handdoek er omheen). Doe er wel een hoes omheen. Het konijn moet wel zelf kunnen kiezen of hij er tegen aan wilt liggen of niet. Het zal nog een paar uur koel blijven als hij uit de vriezer komt.

ICE POD KOELSCHIJF

De Ice Pod is speciaal ontwikkeld om kleine huisdieren op een veilige manier verkoeling te geven. 
Bekijk in de webshop