Zonnebrand kat? Geen overbodige luxe!

Care
Katten

Geloof het of niet, maar ook katten kunnen verbranden in de zon. De vacht biedt dus niet altijd voldoende bescherming. Met name witte en lichtgekleurde katten zijn gevoelig voor verbranding door de zon. Overweeg je zonnebrand voor je kat? Zeker geen overbodige luxe!

Het zonnetje schijnt en het waait zachtjes, dé perfecte condities voor de eerste verbrandingen in de zon! Niet alleen voor mensen, maar ook bij katten. UV-straling kan namelijk ook bij hen schade aanrichten en zorgen dat ze verbrand raken. Gelukkig bestaat er zonnebrand kat!

In de natuur zijn dieren beter beschermd tegen UV-straling, maar door kleine erfelijke veranderingen zijn huisdieren tegenwoordig gevoeliger voor de zon. Voornamelijk de minder behaarde delen van de huid zijn kwetsbaar en raken snel verbrand, zoals de kop (met name de oorrandjes en het tere velletje op de neusrug), de buik en de liezen. Verbranding door de zon kan onder meer roodheid, ontstekingen of korstjes tot gevolg hebben. 

Gelukkig kun je je kat goed beschermen tegen UV-straling. Bijvoorbeeld met zonnebrandcrème voor katten of sunblock speciaal voor dieren.

zonnebrand kat

Smeertip

Wil je niet dat je kat de zonnebrand er meteen weer af likt? Smeer je kat er dan in voordat je hem te eten geeft. Op die manier krijgt zij een positieve associatie met het middel. 

Let er ook op dat je kat, ondanks dat zij is ingesmeerd, niet de hele dag in de zonnestralen ligt. Net als bij mensen geldt ook voor katten het advies tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon te blijven om te voorkomen dat ze verbrand raken. 

Koel en uit de zon

Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg heeft nog een laatste tip: "Katten worden over het algemeen heel inactief als het warm is. Zolang je ze de mogelijkheid geeft zich terug te trekken op een plek uit de zon of op koele tegels bijvoorbeeld, ze niet achterlaat in een warme auto en zorgt dat er altijd voldoende vers water is, zal het niet snel misgaan."