Zo verzorg je een kattengebit

Care
Katten

Misschien denk je ‘tandenpoetsen bij je kat, wat overdreven’. Toch is een goede verzorging van het kattengebit heel belangrijk! Ook om geld te besparen. Bekijk hier het stappenplan.

Maar liefst zeventig procent van de katten van drie jaar en ouder heeft last van problemen met het gebit. Dit terwijl tachtig (!) procent van de baasjes denkt dat het gebit van hun kat gewoon gezond is. Zo bespaar je kosten bij de dierenarts! 

Een slechte conditie van het kattengebit kan ook zorgen voor problemen op andere plaatsen in het lichaam, zoals hart, nieren en gewrichten. Door (minimaal) twee keer per week de tanden van je kat te poetsen houd je het gebit gezond én voorkom je dure dierenartsingrepen.

Hoe pak je dat aan?

Één van de dingen die je kunt doen om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, is tandenpoetsen. Let er wel op dat je geen gewone tandpasta gebruikt, want deze is giftig. Er zijn speciale dierenpasta's. Je kat zal wel even aan moeten wennen aan het poetsen, dus probeer niet de tandenborstel direct in de bek te duwen, maar laat je huisdier rustig, stap voor stap, wennen. Ga pas door naar de volgende stap als het goed gaat. Heeft je kat er genoeg van? Stop er dan mee voor die dag en ga later verder. Het poetsen van het kattengebit mag geen straf worden!

Stappenplan tandenpoetsen

  • Stap 1: Schuif de lip omhoog.
  • Stap 2: Laat je kat de tandpasta proeven. De tandpasta heeft een leversmaak dus dit is meestal geen probleem.
  • Stap 3: Wrijf met een vinger over het gebit. Je huisdier went zo alvast aan de poetsbeweging.
  • Stap 4: Gaat dit goed? Stap dan over op de tandenborstel. Begin bij de hoektanden, vervolgens de kiezen en tot slot de voortanden. Doe eerst een paar tanden en als dit goed gaat ook de rest.

kattengebit

Poets bij voorkeur dagelijks, maar minimaal drie keer per week.

Lukt het tandenpoetsen echt niet?

Tandenpoetsen is het beste voor het gebit, maar bij sommige huisdieren lukt het echt niet. Dat wil niet zeggen dat je dan niks kunt doen om het kattengebit te verzorgen! Er zijn producten zoals Tandspray, Tandgel en Mondwater waarbij je niet hoeft te poetsen. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor de vorming van tandsteen tegen wordt gegaan.