Wintertips voor je kat

Care
Katten

Tijdens de koude wintermaanden kleden wij ons extra warm aan, maar ook onze katten hebben extra bescherming nodig tegen de kou. Bescherm jouw kat tijdens de winterdagen tegen de sneeuw en kou met onze tips.

Binnenkat

Blijft jouw kat (bijna) altijd binnen? Dan zal hij niet zoveel last hebben van het ongure weer en de ijzige kou. Toch is het fijn om het in huis ook voor je kat extra comfortabel te maken. Kijk maar naar jezelf, wij trekken ’s winters een extra paar sokken aan en kruipen onder een kleedje op de bank. Ook katten hebben in de winter behoefte aan een beetje extra warmte. Heeft jouw huisdier gewoonlijk een slaapplekje op de grond? Verplaats deze in de winter dan naar een wat hogere plek zodat hij warmer en tochtvrij ligt.

Wanneer de verwarming aanstaat zal je kat die uit zichzelf al iets meer opzoeken, want katten houden van warmte en kunnen heel goed tegen hoge temperaturen. Maar: je denkt er zelf misschien niet over na, maar vaak zetten we de verwarming uit als wij ’s ochtends naar ons werk vertrekken. Terwijl je vergeet dat katten ziek kunnen worden als ze een lange dag in een te koude omgeving zitten. Dit geldt extra voor oudere of zieke katten, omdat zij hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen regelen.

Buitenkat

Een kat die voornamelijk buiten is, zal dit ook tijdens de wintermaanden niet laten. Maak je geen zorgen, katten maken automatisch een dikkere vacht aan dus kunnen wel tegen een beetje kou.

Slaapt jouw kat regelmatig buiten? Dan is het verstandig om hem een handje te helpen door een warme slaapplek voor hem te creëren. Zorg voor een wat hoger gelegen slaapplek, zodat de kou vanuit de grond niet in zijn slapende lijfje komt. Zorg ook voor wat extra warmte door een deken of wat extra nestmateriaal zoals stro neer te leggen. Help hem met het creëren van een warmere, tocht- en vries vrije slaapplek.

Bescherm de voetkussentjes

De voetkussentjes van je kat zijn erg gevoelig en kunnen beschadigd raken als zij veel op een koude ondergrond loopt. Dan kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Gaat je kat naar buiten als er sneeuw ligt? Smeer de voetzooltjes dan in met wat vaseline.

Is de vacht van je kat nat geworden? Dan is het belangrijk om haar snel weer lekker op te warmen door hem droog te wrijven. De isolatie van de vacht neemt namelijk heel snel af als een kat nat is geworden.

kat winter


Hou je kat ’s nachts liever binnen

Buitenkatten zoeken vooral ’s nachts de warmte op en houden zich warm door bijvoorbeeld onder auto’s te kruipen. Dan bestaat er natuurlijk het gevaar dat ze vast komen te zitten als de auto wordt gestart. Controleer in de winter daarom jouw auto extra goed voordat je hem ’s ochtends start.

Voor katteneigenaren: hou je katten ’s nachts liever binnen om een lekkere warme slaapplek te garanderen en ongelukken te voorkomen. Wil je je kat in de winter liever helemaal binnenhouden? Zorg dan dat je kat voldoende materiaal tot zijn beschikking heeft om zich binnen goed te vermaken.

Eten en drinken

Een kat die (bijna) altijd buiten is zal zijn voedsel in de zomermaanden vooral zelf bij elkaar scharrelen. Maar in de koude wintermaanden is dit een stuk lastiger voor je viervoeter. Komt jouw kat niet binnen eten? Zorg dan dat hij altijd wat te eten en drinken tot zijn beschikking heeft en dat het voer- en drinkbakje beschut staat en niet kan bevriezen.

Conclusie

Een kat die ook ’s winters graag naar buiten gaat, kun je rustig zijn gang laten gaan. Als hij het koud heeft dan zal hij vanzelf de warme plekjes opzoeken. Smeer zijn voetzooltjes wel in met een beetje vaseline als het sneeuwt. En komt hij na een dag ravotten in de sneeuw nat weer binnen? Droog hem dan goed af. Als het je gevoelsmatig toch te koud wordt, haal je kat dan naar binnen en zorg altijd voor voldoende speelmateriaal en vers eten en drinkwater.

Katten zijn niet van suiker en redden zich vaak prima in de winter. Wees wel extra alert en zorg voor een warme slaapplek en voldoende eten en drinken voor je harige viervoeter.