Wat kost een kat?

Care
Living
Katten

Voordat je er definitief voor kiest een kat in huis te nemen, dien je goed voorbereid te zijn. Eén van de belangrijkste vragen is misschien wel: wat kost een kat eigenlijk? In dit artikel geven we je antwoord op die prangende vraag.

Een kat is over het algemeen goedkoper dan een hond. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat die meer eten dan katten, honden vaak op puppytraining gaan en mensen voor honden soms belasting moeten betalen. 

Geschatte kosten per kat per jaar

Wat betaal je dan ongeveer voor een kat? We hebben even een lijstje gemaakt met geschatte kosten. Let op: wat je kwijt bent aan je kat is afhankelijk van het ras, de grootte van je kat, maar ook je woonplaats. Zo zit er nogal eens een verschil in wat een dierenarts per gemeente rekent voor bijvoorbeeld een consult of operatie.

  • Kat zelf: 60 (asielkat) tot 1500 euro (raskat)
  • Voer: 150 euro per jaar
  • Kattenbakvulling: 120 euro per jaar
  • Consult dierenarts: 30 euro per keer
  • Chippen/registratie: 40 euro (1 x)
  • Sterilisatie/castratie: 100 euro
  • Inentingen: 80 euro (in totaal, 2 x)
  • Ontwormen/ontvlooien: 60 euro (in totaal, gebeurt meerdere keren per jaar)
  • Overige benodigdheden (zoals kattenbak, krabpaal, speelgoed): 100 euro

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op katten die inentingen nog moeten krijgen, net als een castratie/sterilisatie. Ook is uitgegaan van 1 x dierenartsbezoek per jaar en zijn onderstaande kosten uitgerekend voor het eerste jaar. Een snelle rekensom leert dat je dus in totaal zo’n 800 euro uit moet trekken voor het eerste jaar dat je een kat in huis hebt. Toch zijn er soms ook onvoorziene kosten, zoals wanneer je kat ziek wordt of last van het gebit krijgt. Houd er rekening mee dat de kosten voor je geliefde dier dan ineens heel hoog kunnen worden. Afhankelijk van hoe vaak jouw kat bijvoorbeeld naar de dierenarts moet en ontwormd moet worden, kun je uitgaan van zo'n 600 euro per opvolgend jaar. 

wat kost een katwat kost een katwat kost een kat

Kat verzekeren

Wil je deze kosten beperken? Dan doe je er goed aan een verzekering voor je huisdier te overwegen. Die kun je overigens ook nog voor je oudere kat afsluiten. Een groot voordeel van het afsluiten van een dierenverzekering is dat je bijvoorbeeld sterilisatie of castratie kunt meeverzekeren. Dat wordt dan deels vergoed en scheelt al een hoop geld! Houd wel in je achterhoofd dat bijvoorbeeld voer en kattenbakvulling niet worden vergoed. Een verzekering is dus vooral handig voor het ondervangen van onvoorziene medische kosten. Onze tip: vraag aan de dierenarts of fokker naar problemen die veel voorkomen bij jouw ras en houd daar rekening mee bij het uitzoeken van de juiste verzekering.