Voeding van je kitten: 4 tips

Care
Katten

Gezond opgroeien heeft heel veel te maken met een goede voeding. Krijg of heb je een jonge kat? Dan vertellen we je graag waar je op moet letten, zodat jouw kitten een superstart krijgt.

Bij de fokker is je kitten overgegaan van moedermelk op vaste voeding. Geef je dier de eerste dagen nog even de voeding van de fokker. Overschakelen naar een nieuwe omgeving is best spannend en tegelijkertijd een nieuwe voeding geven, die ook weer even wennen is, kan dan net te veel zijn. Te veel stress kan bijvoorbeeld diarree veroorzaken, en dat wil je liever niet!

In de groei

Een goede voeding is voor jonge dieren erg belangrijk, omdat ze volop in de groei zijn en zich nog helemaal moeten ontwikkelen. Je wilt daarom graag een goede basis met de juiste bouwstoffen leggen. In alle gevallen geldt dat je kitten dagelijks een uitgebalanceerde, goed verteerbare en complete maaltijd moet krijgen, die volledig in haar energie- en voedingsbehoefte voldoet.

1. Eten én drinken

Naast eten is ook drinken erg belangrijk voor je jonge dier. Een brokvoeding heeft een veel lager vochtgehalte dan bijvoorbeeld een blikvoeding of een vers vleesvoeding. Wat je ook voert: zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

2. Smaaktip!

Katten kunnen erg kieskeurig zijn als het gaat om de geur, structuur, smaak en ook de temperatuur van voeding. Om brokjes extra smakelijk te maken, kun je ze even laten weken in lauwwarm water. 

3. Hoe vaak?

Geef je kitten minimaal drie tot vier maaltijden per dag. Onbeperkt voeren geeft het risico op overeten. Het bewust geven en verdelen van de maaltijden voorkomt dit, en zorgt ook nog eens voor mooie contactmomenten met je dier!

4. Lekker, maar…

…pas op met extraatjes, want die maagjes van kittens zijn nog maar heel klein en je wilt graag dat de beschikbare ruimte in dat buikje wordt gebruikt voor goede, gezonde voeding. Onderschat niet de gevolgen die een extra koekje, blokje kaas of stukje worst kunnen hebben op het ontwikkelen van overgewicht of het verstoren van de spijsvertering. Groeipijnen en -problemen ontstaan vaak door te veel (bij)voeding. Kijk dus ook uit met snacks tijdens de training!