Straks een kat en baby? Bereid je kat voor

Care
Katten

Als je als katteneigenaar een baby krijgt, verandert er veel. Zowel in jouw leven als in dat van je kat. Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg geeft tips voor kat en baby!

Onze expert
Kattengedragsdeskundige

Waar moet je op letten als je (straks) een baby krijgt én al katten in huis hebt? "Katten houden niet zo van veranderingen. De komst van een baby in het gezin is zo ongeveer de grootste verandering die een kat kan meemaken in zijn leven", begint kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg, tegenover Lifestyleforpets.nl. "Door een goede voorbereiding went je kat veel sneller aan de baby en zal hij er graag bij zijn als je met de baby bezig bent."

Tips voor een goede voorbereiding

 • Schuilplaatsen
  Katten willen er graag bij zijn als hun eigenaar in de woonkamer is. Dit kan ervoor zorgen dat wanneer het er druk is je kat stress kan ervaren en hij later niet meer naar binnen durft. Voor zulke momenten is het dus fijn als je kat zich terug kan trekken op hoge plaatsen in de kamer. Zo is hij er toch bij, maar met voldoende afstand om zich veilig te voelen. Maak hiervoor bijvoorbeeld een bovenkant van een kast vrij. Zet er een fijn ligmandje op en een opstapje naast de kast en je hebt al een mooie, hoge plek voor je kat. Zorg ook voor een aantal lage schuilplaatsen in huis. Je kat wil zich graag kunnen verstoppen als iets eng is. Een dekentje onder het bed, een kastdeur op een kier, een lade half open: allemaal fijne schuilplaatsen voor je kat als hij bang is

kat en baby

 • Nieuwe routine
  Als je nu al weet dat je na de bevalling dingen gaat veranderen in je dagelijkse routine met je kat, begin daar dan ruim voor de bevalling mee. Zo is je kat al gewend aan de nieuwe routine als de kleine er is.
   
 • Wennen aan babygeluiden
  Laat je kat wennen aan het geluid van baby’s. Vooral die van huilende baby’s. Zorg dat je een opname met babygehuil hebt en laat deze regelmatig horen aan de kat, terwijl je hem wat lekkers geeft of met hem speelt. Begin met het volume laag en zet dit iedere trainingssessie wat hoger.
   
 • Wennen aan babygeurtjes
  Gebruik de crèmepjes en poeder die je straks voor de baby gaat gebruiken al regelmatig zelf voordat de baby er is, zodat de baby straks omringd is met vertrouwde geurtjes.
  Durft je kat niet aan de baby te snuffelen als deze er eenmaal is? Leg dan een door de baby gedragen rompertje op een plaats waar je kat regelmatig komt, zodat hij deze kan besnuffelen. In de babykamer zullen straks ook allemaal nieuwe spullen en geurtjes te vinden zijn. Laat je kat al ruim voor de bevalling met je meelopen in de babykamer om daar rond te snuffelen en kopjes te geven. Merk je dat je kat dit spannend vindt? Geef hem dan wat lekkers als jullie naar binnen lopen, of ga even met hem spelen in de babykamer.
   
 • Fijne associaties met de baby
  Geef je kat extra aandacht als je met de baby bezig bent. Praat tegen hem en laat hem erbij komen en snuffelen aan de baby - of er gewoon gezellig bij liggen. Zo leert je kat dat het leuk is als de baby wakker is en gaat hij zich prettig voelen in de nabijheid van de kleine.

Geef je kat de regie

Laat je kat tempo en afstand bepalen bij het wennen. Wil je kat het nieuwe, kleine gezinslid in eerste instantie alleen maar vanaf een afstandje in de gaten houden? Respecteer dat dan en geef je kat daar de ruimte voor.