Slecht kattengebit: 8 signalen

Care
Katten

Gebitspijn is ongelooflijk vervelend en pijnlijk, ook bij een kattengebit. Echter zijn ze meesters in het verbergen van pijn. Vaak zijn hele kleine veranderingen in het gedrag van je kat de enige signalen die hij zal geven. Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg weet raad.

Onze expert
Kattengedragsdeskundige

Of er met het gebit kat iets mis is, herken je bijvoorbeeld aan signalen als kwijlen, zich terugtrekken en kieskeuriger worden met voer. Waar kun je nog meer uit opmaken dat een bezoekje aan de dierenarts nodig is?

Kleine signalen zijn het belangrijkst

Dat Tito, de kat van mijn nieuwe buren, (kies)pijn had aan zijn kattengebit, was nog nooit iemand opgevallen. Tito had tegenwoordig wel regelmatig ruzie met Karel, zijn broertje. Dat was vroeger wel anders, zo vertelde mijn buurvrouw. Tito en Karel waren altijd de beste vrienden geweest. Sinds een paar jaar echter blies Tito regelmatig als Karel in de buurt kwam en zonderde hij zich wat meer af. Omdat mijn buurvrouw had gehoord dat ik mensen help met kattengedragsproblemen, vroeg ze of ik nog wat tips had om de relatie te verbeteren.

Ondertussen draaide Tito al kopjes gevend om mijn benen. Hij genoot zichtbaar toen ik over zijn kopje en zijn rug aaide en begon luidruchtig te spinnen. Automatisch aaide ik ook langs zijn kin, een plekje waar iedere kat graag geaaid wordt. Toen gebeurde er iets opmerkelijks. Het spinnen stopte, Tito blies naar mijn hand en liep weg. Een duidelijk teken van irritatie, maar waardoor? Had ik hem misschien pijn gedaan? “Wanneer is Tito eigenlijk voor het laatst bij de dierenarts geweest?”, vroeg ik mijn buurvrouw. Dat bleek al jaren geleden te zijn. Ik adviseerde haar eerst met Tito langs de dierenarts te gaan voor een controle, omdat Tito’s gedrag naar Karel ook veroorzaakt kon worden door pijn. Dat was geen overbodig advies. Toen de dierenarts in het bekje van Tito keek, bleek zijn tandvlees flink ontstoken en het tandbeen lag bij verschillende kiezen bloot. Wat moet dat pijnlijk zijn geweest!

Inmiddels is het kattengebit van Tito helemaal schoongemaakt bij de dierenarts en zijn de aangetaste kiezen getrokken. En Tito? Die is een stuk verdraagzamer, mag weer overal geaaid worden en ligt sinds kort, net als vroeger, samen met vriend Karel in een mandje.

Tito is niet de enige die jarenlang last van zijn kattengebit heeft voordat het ontdekt wordt. Wist je dat zo'n 75 procent van de katten ouder dan drie jaar tand- of tandvleesproblemen heeft? Toch duurt het vaak jaren voor eigenaren ontdekken dat er iets mis is met het gebit van hun kat. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn. Wil je tijdig ontdekken dat je kat pijn heeft? Let dan vooral op allerlei kleine signalen dat er iets aan de hand is met het kattengebit.

kattengebit

Herkennen van gebitspijn

Mogelijke tekenen dat je kat pijn heeft, zijn onder andere:

  • Opeens uithalen als je de kat aait
  • Grommen of blazen als je de kat wilt vasthouden of aanhaalt
  • Zich terugtrekken
  • Onverdraagzaamheid naar andere dieren

Andere signalen, die je vertellen dat er mogelijk iets mis is in het kattengebit:

  • Langs het bekje vegen met de poot na het eten
  • Kwijlen
  • Zeuren om eten en na een paar happen stoppen met eten
  • Kieskeuriger worden met het eten van brokken

Eigenlijk kan iedere plotselinge gedragsverandering een teken zijn dat je kat pijn heeft. Verandert het gedrag van je kat? Ga dan altijd even met je kat naar de dierenarts voor controle. Zo voorkom je dat je kat jarenlang in stilte pijn lijdt.