Poes steriliseren: dit kost het (en dit moet je ook weten)

Care
Katten

Poes in huis gehaald? Leuk! Grote kans dat ze dan nog wel ‘geholpen’ moet worden. Is inderdaad je poes steriliseren nog nodig? Dan hebben we hier wat tips voor je. En wat kost dat steriliseren eigenlijk?

Laat je je poes steriliseren binnenkort? Aan te raden is om dat te doen als je poes rond de zes maanden oud is. Gemiddeld wordt een poes namelijk tussen de zes en zeven maanden voor het eerst krols. Reken daarbij op zo’n 150 euro aan kosten. Maar waarom moet je eigenlijk een poes laten steriliseren? En wat gebeurt er bij zo’n sterilisatie?

Waarom poes steriliseren?

Het is aan te raden je poes te laten steriliseren om verschillende redenen. Zo kan ze niet meer zwanger raken en heb je er dus niet straks kittens bij om voor te zorgen. Daarbij voorkomt je poes steriliseren krolsheid (en daarmee gepaard gaande geluidsoverlast), een baarmoederontsteking of zelfs melkklierkanker.

Poes steriliseren: zo werkt dat

Hoe gaat zo’n sterilisatie van je poes eigenlijk in zijn werk? Over het algemeen zijn dit de stappen:

  • Voor de operatie wordt geluisterd naar hart en longen van je poes. Ook wordt ze gewogen
  • Je poes wordt onder narcose gebracht
  • Haar buik wordt geschoren en het gedeelte waar geopereerd gaat worden, wordt ontsmet
  • De buikwand wordt opengemaakt met een snee van zo’n 1 tot 1,5 centimeter
  • De eierstokken worden vervolgens uit de buik gehaald, evenals in sommige gevallen ook de baarmoeder zelf (als deze verdikt is)
  • Tot slot krijgt ze nog een controle (en eventuele behandeling) van oren, tanden en nagels en kan je poes uiteindelijk naar de uitslaapkamer

Aandachtspunten voor na de sterilisatie

Voor de zekerheid zul je wat pijnstillers mee krijgen van je dierenarts voor na de operatie.

Nadat jouw poes geholpen is, kán ze iets aankomen. Dat heeft ermee te maken dat een sterilisatie een hormonale verandering met zich meebrengt. Daardoor kan ze de neiging krijgen meer te eten, terwijl de energiebehoefte afneemt. Het valt dan ook aan te raden na de sterilisatie van juniorvoeding over te gaan op minder energierijk voer.

Laat je poes na een paar weken nog eens wegen bij de dierenarts om overgewicht te voorkomen of op tijd in te kunnen grijpen.

Meer weten over het steriliseren van je poes? Neem dan contact op met Lifestyle for pets via info@lifestyleforpets.nl!