Oude kat? Zo houd je haar fit

Care
Katten

Gezond oud worden, willen we dat niet allemaal? Soms is er niet meer dan een kleine aanpassing of slimme tip nodig om het leven van een oude kat (nóg) aangenamer te maken.

Deze tips helpen je oude kat op haar oude dag

  • Regelmatige dierenartscontroles kunnen zorgen voor het sneller ontdekken en beter behandelen van gezondheidsproblemen. Laat ook het gebit van een oude kat regelmatig nakijken: een hoge leeftijd is geen excuus voor slechte tanden en kiezen.
  • Spieren nemen bij het ouder worden in kracht af. Wist je dat de blaas een spier is? Het kan daarom verstandig zijn een oude kat iets vaker uit te laten, of de kattenbak van je oude kat iets vaker te controleren en te verschonen.
  • Blijven bewegen is belangrijk om spieren soepel te houden. Een kattenbak met een lage instap kunnen lastige bewegingen een stuk makkelijker maken. Door voer aan te bieden in een speciale voerbal of puzzel houd je ook het brein van je senior in beweging!

Wanneer is een kat oud?

Het is een veelgestelde vraag: wanneer is een dier oud of senior te noemen? Daar valt eigenlijk geen echte richtlijn voor te geven. Zo wordt bijvoorbeeld niet ieder kattenras even oud, en is iedere kat anders. Zelfs binnen hetzelfde ras zijn soms grote verschillen te zien. Als richtlijn kun je het beste naar het dier zelf kijken: naar zijn gedrag, zijn gezondheid, zijn gewicht en ook zijn energieverbruik.