Oude kat? Top 5 problemen (en oplossingen)

Care
Katten

Wist je dat ongeveer 85 procent van de katten tanduitval en pijn aan de tanden krijgt als ze ouder worden? Lees hieronder een lijst met de top 5 meest voorkomende problemen bij een oude kat.

De meeste katten worden wel ouder dan tien jaar (de oudste werd zelfs 38!). Maar wat zijn nu de meest voorkomende problemen bij een oude kat? En misschien wel belangrijker: wat doe je om ze te voorkomen?

1. Pijn aan de tanden & tanduitval
Komt voor bij ongeveer 85% van de katten

Dit probleem is te voorkomen door regelmatig de tanden van je kat te poetsen (begin daar al vroeg mee, want dan went je kat eraan), hem droogvoer te geven en jaarlijks een gebitcontrole door de dierenarts te laten uitvoeren.

2. Last van nieren
Zorgt voor een slechte eetlust

Je kunt - als je oude kat al problemen heeft - de nieren laten spoelen, een nierdieet laten voorschrijven door de dierenarts of je kat bepaalde medicatie geven, zoals Semintra, die een betere doorbloeding van de nieren van je geliefde viervoeter stimuleert.

3. Oogproblemen
Blauw, grijze verkleuring van de lens

Cataract, conjunctivitis, cherry eye zijn voorbeelden van veelvoorkomende oogproblemen bij een oude kat. Hier kun je lezen wat je per oogziekte moet doen, varierend van goed schoonhouden tot een operatie.

4. Gewrichten 
Slecht lopen & moeilijk opstaan

De meest voorkomende gewrichtsklachten bij een oude kat vallen onder artrose. Artrose zelf is niet goed te behandelen, maar wel te verlichten door je oude kat een speciaal dieet te geven, of door hem medicijnen met meloxicam toe te dienen, die de pijnklachten zoveel mogelijk wegnemen.

5. Maag- & darmproblemen 
Braken, diarree en gewichtsverlies

Parasieten, voedselallergie, functiestoornissen van het maagdarmkanaal, allemaal kunnen ze maag- en darmproblemen veroorzaken bij je oude kat. Wat doe je ertegen? De dierenarts heeft speciale medicijnen voor deze klachten en ook specifieke voeding kan helpen, maar vergeet ook vooral niet om ze extra vocht te geven, want daar verliezen ze met deze aandoening(en) veel van!