Op tijd ontvlooien en ontwormen kitten

Care
Katten

Een kitten in huis is hartstikke leuk, maar er komt stiekem best wat bij kijken. Naast de juiste voeding, een fijn mandje, riempje, socialisatie, training, enzovoorts, is zijn gezondheid natuurlijk ook heel belangrijk. Met name bescherming tegen vlooien en wormen zijn dingen waar je tijdig aan moet denken.

Kittens worden al in de baarmoeder besmet met spoelwormen, en later ook door de moedermelk. Meestal zie je niet dat ze wormen hebben, maar ze kunnen door een wormbesmetting last van diarree krijgen, lusteloos worden, braken, vermageren (met soms een bol wormenbuikje) en zelfs een groeiachterstand oplopen. Daarom is ontwormen kitten heel belangrijk.

Ook mensen kunnen besmet raken

Daarnaast kun je zelf ook besmet raken met wormeitjes. Deze komen via de ontlasting van je huisdier in de omgeving terecht. Door contact met besmette grond (zandbak, plantsoen, enzovoorts), niet goed gewassen groenten uit eigen tuin of door intensief contact met je huisdier, kunnen de wormeitjes door mensen opgenomen worden. Kinderen lopen hierbij meer risico. Naast zorgen voor een goede hygiëne is het dus ook belangrijk je kitten tijdig te ontwormen!

Het advies is om kittens met drie, vijf en zeven weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Check uiteraard even goed of het wormmiddel geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je kitten. Zijn ze ouder dan een half jaar? Dan kan het ontwormschema voor volwassen katten gevolgd worden. Gemiddeld is dit vier keer per jaar, maar dit hangt af van de omgeving en leefsituatie van je kat. Kijk voor een compleet ontwormadvies op maat op Wegmetwormen.nl.

Preventie

Iets waar je misschien minder snel bij stilstaat, is om je kitten preventief tegen wormen en dus ook vlooien te behandelen. Dit is wel belangrijk, zeker in de lente en zomer, de seizoenen waarin de kans op vlooien (en teken) toeneemt. Vaak wordt er pas aan gedacht als het huisdier flink begint te krabben en de vlooien al vrolijk rondspringen. Zie je ‘een paar vlooien’ op je kitten, dan zitten er al volop vlooien in huis; maar 5 procent (!) van de vlooien is namelijk zichtbaar op je huisdier, de overige 95 procent ligt in huis in de vorm van eitjes, larven en poppen. Het duurt dan een tijd voor je van de vlooien af bent. Zorg daarom dat je preventief behandelt, zo voorkom je een vlooienplaag!

wormen en vlooien

Niet eng, zo vroeg behandelen?

Vind je het eng om een vlooienproduct bij je kitten te gebruiken? Niet nodig: er zijn verschillende producten tegen wormen en vlooien die veilig te gebruiken zijn bij jonge dieren. Check wel altijd even vanaf welke leeftijd en welk gewicht het product gebruikt kan worden. Er zijn producten die voor kittens vanaf acht weken en één kilogram lichaamsgewicht zijn. Dergelijke spot-on druppel je in de nek en beschermt zowel tegen vlooien als teken.