Kitten verzekeren: wel of niet doen?

Care
Katten

De gezondheid van je kitten is heel belangrijk en het eerste jaar ga je regelmatig met haar naar de dierenarts. Voor controle, preventieve zorg en vaccinaties. Maar vaak ook voor medische zorg, want een ongelukje ligt bij jonge dieren op de loer, omdat ze alles nog moeten ontdekken. Is je kitten verzekeren een aanrader of niet? Wij helpen je.

Gemiddeld geven we ongeveer 159 euro per jaar uit bij de dierenarts. Een deel is voor preventieve zorg en een deel voor directe medische zorg. 'Dat valt erg mee', horen we je denken, gelukkig. De afgelopen jaren zijn de kosten voor de dierenarts echter behoorlijk gestegen doordat er steeds meer behandelingen mogelijk zijn, dus wellicht kom jij straks boven het gemiddelde uit. Jaarlijks wordt er in totaal rond de 537 miljoen besteed aan de dierenarts, dus misschien is je kitten verzekeren een goed idee. Zeker gezien alle medische kosten die er in het begin bij komen kijken, die door veel verzekeringen worden vergoed.

Wat kost de dierenarts?

Om je een indruk te geven: een weekendconsult kost ongeveer 80 euro. Voor een kat betaal je 70 tot 125 euro voor een castratie. Voor behandelingen van gebit, bijvoorbeeld het trekken van tanden die verkeerd groeien, betaal je vanaf 175 euro. Een MRI-scan kost je ongeveer 800 euro. En als je kitten een operatie nodig heeft, bijvoorbeeld bij een gescheurde kruisband of gebroken poot, ben je met alle medische (na)zorg al gauw 1500 euro kwijt.

Dat zijn zo een paar voorbeelden. Vandaar dat het zinvol is om voor jezelf de keuze te maken of je deze kosten zelf kunt betalen of beter een huisdierenverzekering kunt afsluiten, voor het geval zich een medische kwestie voordoet. In Nederland zijn er 5 verzekeraars met 12 verschillende pakketten. Een huisdierenverzekering voor een kitten bestaat al vanaf 10 euro.

Vergelijken

Op deze vergelijkingssite is het eenvoudig om de pakketten naast elkaar te leggen. De premies liggen relatief dicht bij elkaar, afhankelijk van het pakket dat je kiest. De verschillen zitten vooral in de eigen bijdrage, dekkingen en maximale vergoedingen.

Een paar tips:

  • Vraag aan de dierenarts of fokker wat veel voorkomende problemen zijn op basis van de geschiedenis en bekijk welk verzekeringspakket je daarvoor nodig hebt.
  • Gaat je kitten mee naar het buitenland? Neem dan ook een buitenlanddekking.
  • Ben je van plan om je kitten te laten steriliseren of castreren? Ook dit kun je meeverzekeren.
  • In de eerste 30 dagen van de verzekering heb je geen recht op vergoeding; houd hier rekening mee.