Kitten kopen: dit heb je nodig

Living
Katten

Kittens kunnen fantastisch zijn om in huis te hebben en doen menig hart smelten. Wil jij ook een kitten kopen? Denk daar dan altijd eerst goed over na, want deze kleine diertjes hebben ontzettend veel tijd en zorg nodig. Beslissing gemaakt? Tijd voor de voorbereiding! Een checklist.

Een kitten kopen en mee naar huis nemen is een hele grote stap. Voor zowel jou als je kitten. Haar eerste dagen bij jou thuis en uit haar vertrouwde omgeving zullen vreemd zijn, want tot dan toe was de kitten omgeven door broertjes en zusjes. Gebruik bijvoorbeeld een warme kruik of wat warme dekens of handdoeken om dat warme gevoel meteen terug te brengen bij jou thuis. Zorg er daarbij voor dat je kitten in een rustige omgeving belandt en wacht bijvoorbeeld nog even met "kraamvisite" om stress te voorkomen. Eerst moet hij of zij zich op haar gemak gaan voelen bij jou, daarna volgt de rest.

Wat heeft mijn kitten nodig?

De fokker of het asiel weet precies wat het karakter van jouw kitten is en wat hij of zij de eerste tijd nodig heeft. Maar een kattenbak is uiteraard sowieso onmisbaar. Het zindelijk maken is vaak al gebeurd bij de fokker of het asiel. En wat betreft kattenbakvulling kun je het best niet-klontvormig grit vermijden, omdat kittens met de klonten kunnen gaan spelen of ze zelfs opeten.

Ook mag speelgoed niet ontbreken, want kittens zijn heel actief en nieuwsgierig. Let wel op dat je de hele kleintjes nooit alleen laat spelen, maar ze altijd in de gaten houdt!

Voer

Er bestaan verschillende soorten kattenvoer. Let er in elk geval op dat het voer speciaal voor kittens is. Hier zitten alle belangrijke voedingsstoffen in die je kitten nodig heeft om te groeien. De fokker of het asiel zullen je hoogstwaarschijnlijk een beetje voer meegeven, zodat je kitten niet gelijk hoeft over te stappen op iets nieuws. Overstappen van voeding moet – helemaal voor kittens – voorzichtig en stapsgewijs gebeuren.

Je huis kittenproof

Kittens gaan ook graag op ontdekkingsreis door je huis. Zorg dus dat dat kittenproof is! Kijk eens goed rond in alle hoeken en ruimten van je huis. De kleinste dingen kunnen schadelijk zijn voor jouw kleine huisdier. Zorg bijvoorbeeld dat er geen kabels loshangen in de kamer, waar ze misschien op kan gaan kauwen. Zorg ook dat alle ramen gesloten zijn, want een kitten wurmt zich door de kleinste kiertjes. Zelfs een kantelraam kan gevaarlijk zijn, aangezien ze zich ook daar doorheen zullen willen wurmen en lelijk ten val kunnen komen of klem kunnen komen te zitten. En heb je open trappen in huis? Laat ze daar dan pas op lopen als ze iets ouder zijn.

Houd er ook rekening mee dat alles voor je kitten een potentiële krabpaal kan zijn, dus probeer hem of haar zo snel mogelijk te laten wennen aan een echte, die daar voor bedoeld is.  Zet die op de looproute (dus niet in een hoek) en train je kitten om haar klauwtjes hierin te zetten in plaats van in je mooie bank.

Kitten naar buiten

Het is raadzaam om je kitten niet naar buiten te laten tot deze minstens zes maanden oud is. Dan kun je hem of haar langzaam laten wennen aan het buitenleven. Is je kitten nog jonger wanneer zij naar buiten gaat? Dan kan deze bijvoorbeeld ziekten oplopen of de weg kwijtraken. Gaat je kitten uiteindelijk naar buiten? Dan is een kattenluik handig.

kitten kopen

Kitten bij volwassen kat

Heb je al een kat of meerdere katten in huis? Geef je nieuwe kitten dan de tijd om op haar gemak rond te kijken. Deze moet aan de nieuwe omgeving kunnen wennen en die ook kunnen verkennen zonder last van anderen te ondervinden. Het is daarom verstandig om je andere katten de eerste dag tijdelijk in andere ruimten van je huis te laten. Katten zijn erg gehecht aan hun territorium en daarom kan dit erg stressvol voor ze zijn. Laat je kitten aan de geuren van je andere katten wennen door die te aaien en vervolgens in een andere kamer jouw handen te laten ruiken aan je kitten. Als je kitten gewend is, dan kun je je andere katten erbij halen. De beste tijd hiervoor is tijdens het eten. Zet de etensbakken ver uit elkaar en kijk hoe dit gaat. Scheid de katten na het eten weer en probeer het opnieuw bij de volgende maaltijd. Deze keer kunnen ze iets langer bij elkaar blijven en langzamerhand moeten ze zo aan elkaar kunnen gaan wennen. In het algemeen worden kittens wel geaccepteerd door volwassen katten.

Hoe vervoer ik mijn kitten?

Kittens zijn heel klein en wil je misschien zo dicht mogelijk bij je houden, maar het is verstandig om een kitten gewoon in een reismand te vervoeren. Dit is veiliger voor jullie beide. Je kitten voelt zich dan beschermd in een afgesloten mand en jij hebt geen afleiding van een loslopende kitten in je auto. Een reismand kan vastgezet worden in de auto met een autogordel. Of je zet ‘m overdwars op de vloer achter de bestuurdersstoel neer. De eerste minuten zal hij of zij ongetwijfeld gaan mauwen, maar uiteindelijk went het kleintje aan de situatie en wordt je kitten rustiger.

Algemene verzorging kitten

Kittens hebben veel verzorging nodig. Ze moeten opgevoed worden, zodat ze weten wat wel en niet mag. En ze moeten natuurlijk ook gezond blijven. Daarom heeft jouw kitten ook wormen-, vlooien- en tekenbestrijding nodig. Wormenbestrijding moet elke maand gebeuren als hij of zij drie tot zes maanden oud is. Daarna moet het elke drie maanden. Dit klinkt misschien heel veel, maar alle kittens hebben wormen doordat ze direct besmet worden via de moedermelk. Om je kitten te beschermen tegen mogelijke vlooien zijn er verschillende middelen. Zorg wel dat je vlooienmiddel gebruikt die specifiek bedoeld is voor kittens.

Kittens hebben regelmatig last van oormijt. Als je kitten veel aan de oren krabt en zwarte oorsmeer heeft, dan is de kans groot dat je dier last heeft van oormijt. Dit kan bestreden worden met een pipet. Let op: oormijt is zeer besmettelijk! Heb je nog andere dieren in huis? Dan moeten die ook behandeld worden. Onzeker of je kitten last heeft van oormijt? Neem dan contact op met je dierenarts voor advies!

Voor de vachtverzorging van je kitten is het verstandig een borstel in huis te halen. Katten zijn over het algemeen zelf erg goed met vachtverzorging, maar vooral langharige katten kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Veel kittens hebben geen last van het borstelen, maar zien dit meer als een spelletje.

Tot slot is gezelschap enorm belangrijk voor je kitten. Praat dus af en toe tegen hem of haar (niks raars aan) en knuffel het diertje regelmatig.

Kittenbenodigdheden, een checklist

 • Kruik
 • Etensbak
 • Drinkbak
 • Kittenvoer (droogvoer of natvoer)
 • Kattenbak met schep
 • Kattengrit of korrels (niet-klontvormende)
 • Kattenluik (voor in de toekomst)
 • Slaapmand
 • Reismand
 • Halsband met adreskoker of penning
 • Krabpaal
 • Speeltjes
 • Kam of borstel
 • EHBO-setje

Check, check, dubbelcheck? Dan ben je klaar voor de komst van jouw kitten! Veel geluk samen.

kitten kopenkitten kopenkitten kopen