Kattenbak verschonen: 3 verfrissende tips

Care
Katten

Katten hebben een heel gevoelige neus. Het is dan ook belangrijk de kattenbak zo schoon en geurloos mogelijk te houden. Maggie Ruitenberg geeft je drie tips voor een geurloze bak.

Onze expert
Kattengedragsdeskundige

De kattenbak verschonen is niet altijd een even aangenaam karwei. Drie verfrissende tips.

1. Voorkom dat geuren blijven hangen in de kattenbak

De kattenbak verschonen op een slimme manier? Zorg dat er geen kap op de kattenbak zit of kies voor eentje waarvan je een deel van de bovenkant kunt verwijderen. Het afsluiten van de bak zorgt er namelijk voor dat luchtjes blijven hangen. Je kat geeft van nature de voorkeur aan een schoon en geurloos toilet. Hij heeft, net als zijn wilde voorouder, een vast territorium. Dat maakt hem in het wild kwetsbaar voor grotere roofdieren. Geuren verraden zijn aanwezigheid, dus zal je kat zijn plas en poep grondig proberen te begraven. In een afgesloten kattenbak is alleen begraven niet afdoende en blijft de geur hangen. Dit kan ervoor zorgen dat je kat in de stress schiet en maar blijft graven of juist heel hard de bak uitrent als hij klaar is. Een (deels) open kattenbak is daarom beter voor je kat.

2. Zorg dat het kattengrit geurtjes goed absorbeert

Voor de kat is het fijn als er voldoende grit ligt en er ook nog ruimte is om te graven. Zo kan je kat een kuiltje maken in het grit voordat hij zijn behoefte doet en het daarna netjes bedekken met een laagje schoon grit. Over het algemeen werkt dat het best met fijn, zandachtig, klontvormend grit. Daar zijn de meeste katten dol op!

3. Gebruik geen geparfumeerd grit of luchtverfrissers

Veel kattenneuzen raken flink van slag als ze tijdens het graven in de bak omringd worden door een geparfumeerde wolk. Als de kat zou mogen kiezen, zou een groot deel kiezen voor grit zonder toegevoegde geurtjes. Ook de geur van luchtverfrissers vinden katten erg onprettig. Deze horen dus niet in de buurt van de kattenbak. Een goede kwaliteit grit, voldoende katten in huis en regelmatig scheppen zijn veel effectiever om geuren te bestrijden dan geparfumeerd grit of een luchtverfrisser.