Katten verjagen uit je tuin doe je zo!

Care
Katten

Of je nu een kattenliefhebber bent of niet, een vreemde kat in je tuin kan soms tot ergernis leiden. Als jouw net aangelegde border wordt gebruikt als toilet bijvoorbeeld. Met een paar kleine aanpassingen maak je je tuin een stuk minder interessant voor toevallige kattenpassanten. We delen een aantal tips om katten verjagen uit je tuin op een vriendelijke manier mogelijk te maken.

Omheining

Het klinkt misschien als een schot voor open doel maar als je liever geen vreemde katten in je tuin wilt hebben, zorg dan voor een goede omheining. Hoewel katten kunnen springen en zich in de meest kleine openingen kunnen wringen, is het goed om het ze niet te makkelijk te maken. Dicht kieren onder de poort of in je hekwerk en zorg voor een aaneengesloten omheining. Op deze manier is jouw tuin niet de meest voor de hand liggende optie om te bezoeken. Drastische maatregelen als prikkeldraad tegen katten zijn verboden in Nederland bij particulieren tuinen.

Planten waar katten een hekel aan hebben

Mochten katten zich toch tegen je zin in in je tuin bevinden, dan is het zaak dat ze gauw uitvinden dat jouw tuin helemaal niet interessant is om in te verblijven. Dit kan door het tactisch plaatsen of uitkiezen van bepaalde planten. Ze zijn gevoelig voor geurtjes en daarmee kun je katen verjagen of aantrekken. Planten die een citroengeur verspreiden, zoals de ooievaarsbek, vuurwerkplant of citroenverbena kunnen je misschien helpen om katten uit je tuin te houden, omdat katten daar niet van houden. En lavendel is ook geen favoriet.

Katten liggen, graven en rollen graag in zandgedeeltes van de tuin. Door bodembedekkers te planten blijft er weinig vertier over en zal de kat zijn heil elders zoeken. Kies voor wintervaste bodembedekkers zoals bijvoorbeeld leliegras, zenegroen of varens. Ook het plaatsen van stekelige doornplanten op een strategische plek kan de kat aanmoedigen de andere kant op te gaan.

katten verjagen

Katten verjagen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Katten zijn gewoontedieren en zullen hun vaste plekjes in je tuin hebben waar ze graag zitten of hun behoefte doen. Door deze plekken onaantrekkelijk te maken kan je katten verjagen op een vriendelijke manier. Dit hoeft amper iets te kosten want de meeste dingen heb je gewoon in huis. Onderstaande tips kunnen je mogelijk helpen:

  • Strooi peper op de plekken waar de katten hun behoefte doen.
  • Leg citroenschillen tussen de planten of langs de openingen in je hekwerk.
  • Strooi koffieprut in het zand. De koffieprut zal bij het graven tussen de pootjes komen en zal als onaangenaam worden ervaren als ze dit schoonlikken.
  • Ook cacaobonen als grondbedekker zijn een natuurlijke kattenverjager.

Kattenschrik

Er zijn ook diverse middelen te koop waarmee katten verjagen uit je tuin mogelijk is. Zo heb je apparaten die een hoog geluid produceren die katten niet prettig vinden. Deze piep is voor mensen niet te horen, is niet schadelijk voor de kat, maar schrikt zeker af. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Daarnaast zijn er ook speciaal ontwikkelde Kattenschrik strooikorrels te koop. Deze korrels bestaan uit natuurlijke geurstoffen, gewonnen uit plantenextracten. Je strooit de korrels op plekken waar de katten veel komen en door de onaangename geur zullen de katten je tuin niet meer betreden.

Het is natuurlijk hartstikke vervelend als de buren een kat hebben en jij met de lasten zit door de bezoekjes aan jouw tuin. Probeer altijd ergernissen te voorkomen door er samen met het baasje van de kat uit te komen. Bedenk een oplossing en deel eventueel de kosten. Niet elke kat zal even onder de indruk zijn van de maatregelen die je neemt, maar zoals in veel gevallen: de aanhouder wint!