Kat krabt aan meubels: wat te doen?

Living
Katten

De kat krabt de krullen van de trap: dat weet iedereen. Het zit in de aard van het beestje en is bedoeld om de nagels te onderhouden én het territorium af te bakenen. Wil dit zeggen dat je die mooie bank of stoel maar op moet geven? Nee, want je kunt dit krabgedrag met training best wel sturen. Hoe pak je dit aan?

Je komt thuis en je kat krabt aan je mooie, nieuwe bank. Wat nu? 

1. Zorg voor alternatieven: krabpalen en andere krabmaterialen

  • Kijk bij het uitkiezen van een krabpaal eerst goed naar de manier waarop de kat krabt (horizontaal of verticaal), zodat je ervoor kunt zorgen dat de krabpaal die je kiest daarop aansluit. De paal moet ook hoog genoeg zijn, zodat de kat zich lekker uit kan strekken.
  • Zet na aankoop de paal op een plaats waar de kat er goed bij kan en niet helemaal verstopt in een hoekje.
  • Maak de krabpaal extra interessant. Dit kun je doen door de krabpaal in te sprayen met Playspray. Deze spray bevat kattenkruid en daar zijn katten vaak gek op.
  • Meerdere katten? Zorg dan ook voor meerdere krabpalen, zodat ze hun eigen plek hebben.

2. Maak de meubels waar de kat aan krabt zo onaantrekkelijk mogelijk

Je kunt tijdelijk iets glads op de plek van krabben leggen/ bevestigen zodat het geen fijne krabplek meer is (zoals een stuk stevig plastic). Je kunt ook Keep Off sprayen. Deze spray verspreidt een onaantrekkelijke geur voor katten. Je zult dit wel een tijdje moeten volhouden, want katten zijn gewoontedieren en moeten vaak een aantal keer ervaren dat ze de plek niet prettig meer vinden voor ze er echt wegblijven en een geschikt alternatief gevonden hebben.

3. Stimuleer goed gedrag

Zet dichtbij de plek waar de kat krabt een interessante krabpaal (zie tips hierboven) en geef iets lekkers als de paal gebruikt wordt. Als de krabpaal fanatiek gebruikt wordt, kun je deze beetje bij beetje verschuiven naar een meer praktische plek in de kamer. Pas als de krabpaal staat waar je deze wilt hebben én deze wordt nog steeds fanatiek gebruikt, kun je stoppen met het onaantrekkelijk maken van het meubel waaraan gekrabd werd.