Kat castreren: dit kost het (en dit moet je ook weten)

Care
Katten

Kater in huis gehaald? Leuk! Grote kans dat hij dan nog wel ‘geholpen’ moet worden. Is inderdaad je kat castreren nog nodig? Dan hebben we hier wat tips voor je. En wat kost dat kat castreren eigenlijk?

Laat je je kat castreren binnenkort? Aan te raden is om dat te doen als hij rond de zes maanden oud is. Katers worden namelijk gemiddeld met de leeftijd van zes tot zeven maanden geslachtsrijp.

Reken daarbij op zo’n zeventig euro aan kosten. Maar waarom moet je eigenlijk een kater laten castreren? En wat gebeurt er bij zo’n castratie?

Waarom kat castreren?

Het is aan te raden je kater te laten castreren om verschillende redenen. Zo wil een ongecastreerde kater vaak zijn territorium bewaken. Om dat te doen kan hij gaan sproeien (buiten én thuis) of gaan vechten met de buurkatten. Ook lopen ongecastreerde katers eerder weg van huis, op zoek naar een vrouwtje om te dekken. Als hij gecastreerd is kunnen er geen (ongewenste) kittens komen. Een ongecastreerde kater kan tot slot sneller besmettelijke ziekten oplopen zoals de niesziekte of kattenaids.

kat castreren

Kat castreren: zo werkt dat

Hoe gaat dat kat castreren eigenlijk in zijn werk? Over het algemeen zijn dit de stappen:

  • Vanaf de avond voor de ingreep dien je je kater nuchter te houden om complicatie bij de narcose te voorkomen. Geef hem dus ’s avonds niets meer te eten!
  • Onder algehele verdoving worden de volgende dag beide teelballen verwijderd via kleine sneetjes in de balzak
  • De dierenarts zal de wond niet hechten, om zo ophoping van wondvocht te voorkomen
  • Nog dezelfde dag mag je kat mee naar huis

Aandachtspunten voor na de castratie

De meeste katten zijn na de operatie nog heel even suf, maar een paar uur later vaak alweer heel actief. Probeer hem wel rustig te houden om complicaties te voorkomen.

Net als poezen kunnen ook katers nadat ze geholpen zijn wat gewicht aankomen. Katers kunnen na de operatie namelijk minder actief zijn, maar ze krijgen wel sneller honger door verstoring van de hormoonhuishouding. Houd dat in de gaten en verminder het voer waar nodig of stap over naar voeding met een lager energiegehalte.

Meer weten over het castreren van je kat? Neem dan contact op met Lifestyle for pets via info@lifestyleforpets.nl!