Hoe pas je je huis aan op je oude kat?

Living
Katten

Je kat wordt een dagje ouder; zij is strammer en slaapt wat meer. Haar leefomgeving moet hierop aangepast worden. Onze tips om te zorgen voor een comfortabel huis voor je oude kat helpen je daarbij.

Als je kat ouder wordt, krijgt ze niet alleen grijze haren, maar wordt ze ook wat strammer en heeft ze wellicht wat meer moeite met springen of klimmen. Ook slaapt ze (nog) meer dan voorheen - het liefst op een warm plekje. Om jouw oude kat een zo comfortabel en fijn mogelijke oude dag te bezorgen, is het goed om je huis aan te passen aan haar veranderende behoeftes. Hier volgt een aantal tips. Je kat zal je er dankbaar voor zijn!

Zorg voor goed bereikbare slaapplekken

Waar je kat voorheen graag op de kast sprong of op die hoge vensterbank lag te soezen, heeft ze naarmate zij ouder wordt meer moeite deze plekken te bereiken. Verlaag dus haar favoriete slaapplaatsen of maak ze goed bereikbaar, bijvoorbeeld door een (niet te steil) kattentrapje, krukje of hoog kussen te plaatsen (vergeet niet om ook een opstapje naar het kattenluikje te plaatsen, als ze die heeft!). Plaats haar etens- en waterbakjes juist ietsje hoger, zodat ze minder moeite heeft met eten en drinken - of denk aan een drinkfonteintje voor je kat.  Zet zowel de kattenbak als het etens- en drinkbakje op makkelijk te bereiken en rustige plaatsen. En denk ook aan een kattenbak met lagere instap, zodat je kat makkelijk haar behoefte kan doen!

Een zachte en warme omgeving voor je oude kat

Op gevorderde leeftijd worden de gewrichten van je kat wat strammer. Ze heeft ook meer behoefte aan rust, bij voorkeur op een comfortabele, warme plek, zodat haar oude botten en gewrichten zich kunnen ontspannen. Let erop dat deze plekken extra zacht en tochtvrij zijn! Er zijn veel creatieve ideëen te bedenken voor fijne slaapplaatsen, zoals een slaapkussen met zachte vulling of een elektrisch thermokussen. Er zijn ook warmtekussens en -matjes die je in de magnetron kunt verwarmen. Een oudere kat ligt graag lang uitgestrekt. Je zou dan ook zelfs een hangmatje voor haar aan de verwarming kunnen hangen! Mocht jouw kat last krijgen van desoriëntatie, dan kan het helpen om een kledingstuk van jezelf op haar favoriete slaapplekjes te leggen. Zo voelt ze zich veilig en vertrouwd. Ook kan je een (nacht)lampje aanlaten als het donker is, zodat je kat zich ook 's nachts comfortabel door het huis kan bewegen.

Rust

Een oudere kat heeft veel behoefte aan rust. Zorg er dus voor dat ze ongestoord kan slapen. Houd eventuele kinderen en andere huisdieren zo veel mogelijk bij haar vandaan. Komt je oudere kat graag in de tuin? Zorg er dan voor dat er geen andere katten in kunnen komen.  Zo voorkom je dat je kat veel stress ervaart.

Krabpaal

Oudere katten bewegen minder en daardoor slijten hun nagels ook minder. Dat kan voor vergroeiingen zorgen. Let daar goed op! Een krabpaal is dus ook voor een senior kat van groot belang. Er bestaan speciale krabpalen voor oudere katten; door de aangepaste vorm kunnen zij zich goed uitstrekken en tegelijkertijd hun nageltjes scherpen.

Kattenluikje

Je oude kat kan meer moeite hebben met het openen van haar kattenluikje of -flap. Houd daar rekening mee; houd een oogje op haar en zorg ervoor dat ze gechipt is en/of haar contactgegevens aan haar halsbandje hangen, voor het geval ze niet binnen kan komen en aan het zwerven slaat.

oude kat

Bron: LICG en Verhuisdieren