Hoe oud wordt een kat?

Care
Katten

Voordat je definitief besluit een kat in huis te nemen, kan een belangrijke vraag zijn: hoe oud wordt een kat eigenlijk? We vertellen je er alles over!

Jezelf afvragen ‘hoe oud wordt een kat eigenlijk’ is geen overbodige luxe als je er één in huis wilt halen. Wat zijn factoren die bepalen hoe oud een kat wordt? En wat kun je als baasje doen om je kat zo lang mogelijk gezond en fit te houden?

Factoren die de leeftijd bepalen 

Hoe oud een kat wordt, hangt onder andere af van het ras. Zo wordt een Burmees over het algemeen tussen de 18 en 20 jaar, haalt een Siamees meestal een leeftijd van tussen de 15 en 20 jaar en kun je bij een Pers uitgaan van een maximale leeftijd van 12 tot 17 jaar. De Europese Korthaar wordt over het algemeen 9 tot 14 jaar oud, de Britse Korthaar tussen de 10 en 14. En heb je een Maine Coon? Dan kun je erop rekenen dat deze tussen de 10 en 13 jaar oud wordt. 

De maximale leeftijd van een kat is ook afhankelijk van hoeveel beweging ze krijgt, of ze goede genen heeft en of ze gezond eet. Op dat laatste heb je als baasje bijvoorbeeld invloed door haar de juiste voeding voor haar leeftijd te geven. Je kat zoveel mogelijk in beweging houden doe je bijvoorbeeld door haar eet- en drinkbakje niet naast haar favoriete ligplek te zetten. Op die manier moet ze er meer moeite voor doen om haar eten en drinken te bereiken. Houd er ook rekening mee dat katten erg gevoelig zijn voor stress! Laat ze daarom rustig wennen aan nieuwe situaties en geef hen zelf de regie. Bijvoorbeeld door haar een hoge verstopplek te bieden als er visite of nieuwe dieren over de vloer komen. En natuurlijk kan het krijgen van enorm veel liefde van haar baasje je kat helpen zo weinig mogelijk stress te ervaren en haar daarmee gezond te houden. 

hoe oud wordt een kathoe oud wordt een kathoe oud wordt een kat

Veelvoorkomende kattenkwaaltjes

Een andere manier voor jou als baasje om invloed te hebben op de leeftijd van je kat, is door zo snel mogelijk in te spelen op kattenkwaaltjes. Maar let op! Katten zijn over het algemeen geen dieren die het snel laten zien als ze ergens last van hebben. Je moet ze dan ook goed in de gaten houden om eventuele ongemakken of meer serieuze gezondheidsproblemen voor te zijn of op tijd te behandelen. De meest voorkomende problemen bij katten zijn artrose, gebitsproblemen, blaasproblemen en stress. 

Ook hiermee help je je kat gezond te houden! 

Wellicht ten overvloede, maar voorkom een dierenartsbezoek of zelfs het overlijden van je geliefde kat door ook onderstaande punten aan te houden:

  • Speel veel met je kat om haar actief en uitgedaagd te houden;
  • Poets de tanden van je kat regelmatig;
  • En let erop dat je kat genoeg drinkt, bijvoorbeeld door het drinkwater extra aantrekkelijk te maken door er een lekker smaakje aan toe te voegen.

Bronnen: Medisch Centrum voor Dieren, Royal Veterinary College