Hoe herken je een goed kattenpension?

Care
Katten

Als je op vakantie gaat, wil je graag dat je thuisblijvende kat het ook naar z’n zin heeft. Een kattenpension kan dan een prima oplossing zijn. Bij het maken van een keuze voor een goed pension is het dan vooral belangrijk te kijken of er voldoende rekening wordt gehouden met het natuurlijke gedrag van katten.

Onze expert
Kattengedragsdeskundige

Aan deze vijf punten herken je een katvriendelijk kattenpension:

1. Voldoende persoonlijke ruimte voor iedere kat

Katten kunnen zich geweldig goed aanpassen en kunnen daardoor thuis vaak in groepjes met meerdere katten samenleven. Toch is de kat van nature voornamelijk solitair. Katten hebben graag hun eigen territorium waar ze spelen, eten en slapen. Een goed kattenpension houdt hier rekening mee. Dit kan op verschillende manieren. Sommige kattenpensions hebben kamers waar ze katten uit een huishouden opvangen, zonder andere katten. Andere pensions hebben een gezamenlijke ruimte voor meerdere katten, kennels waar de katten rustig kunnen wennen aan de andere katten en ook in hun eentje kunnen eten, drinken, spelen en slapen.

2. Schuilplaatsen en verstopplekjes

Als katten bang zijn willen ze zich graag verstoppen. Juist in een vreemde omgeving is dit heel belangrijk en onderzoek toont aan dat dit verstoppen stress vermindert. Verstopmogelijkheden moeten er daarom dus echt volop zijn. Daarnaast is het fijn als de kat na aankomst in zijn reismandje mag blijven zitten met het deurtje open en zelf mag bepalen wanneer hij zijn verblijf gaat verkennen.

3. Hoge plaatsen als uitkijkpost

Katten zitten graag hoog, zodat ze de ruimte kunnen overzien. Ook is een hoge plek ideaal om andere katten even te ontlopen en onopgemerkt te blijven voor anderen. Een must have dus voor ieder kattenpension.

4. Warmte en comfort

Welke kat houdt nou niet van warme plekjes? Daarom mag het in het kattenpension niet te koud zijn of tochten. De mandjes moeten zacht en makkelijk schoon te houden zijn. Helemaal fijn zijn speciale warmtematjes voor de koukleumen en voor de oudere katten, zodat ook die volledig aan hun trekken komen.

5. Voldoende aandacht en spel

Dagelijks spelen met de katten in het pension helpt verveling te voorkomen. Steeds meer kattenpensions werken ook met voedselverrijking. Als dit aangepast wordt op het niveau van je kat, dan is dit zeker iets om toe te juichen. Ook individuele aandacht voor katten die misschien wat minder spelen, maar gewoon graag op schoot zitten of geaaid worden is belangrijk om verveling te voorkomen en te zorgen dat je kat gelukkig is tijdens het pensionverblijf.

Dus: kattenpension of je kat thuis laten?

Katten zijn over het algemeen stressgevoelige dieren, die slecht tegen veranderingen kunnen. Dat betekent dat een kattenpension niet voor iedere kat de beste oplossing is. Een bange kat kan een stuk beter af zijn als je hem lekker thuis laat, met dagelijkse verzorging. Voor stabiele katten kan een goed kattenpension echter een ideale oplossing zijn. Zeker als je vaak of wat langer op vakantie gaat of als je kat zich snel verveelt of alleen voelt.

kattenpensionkattenpensionkattenpension