Help, mijn katten verharen!

Care
Katten

Iedereen met katten weet: ze verharen. Met name in hun ruiperiode, bij de wisselingen tussen zomer- en wintervacht, kan dit verergeren. Wij bieden je hulp voor wat je kunt doen tegen het verharen van je kat en hoe kun je deze kattenharen kunt verwijderen.

Verharen, een natuurlijk proces

De ruiperiode is een natuurlijk proces bij katten en hier kan je dus niks tegen doen. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt voordat je een kat koopt, want als je allergieën hebt is een langharige kat misschien niet de juiste kat voor jou. Tijdens de ruiperiode van je kat zul je ook iets drukker zijn met het verzorgen van de vacht en het opruimen van de rondslingerende haren. Je bent niet de enige die het druk heeft in deze periodes, want katten kunnen zelf ook uren besteden aan het verzorgen van hun vacht. 

Wanneer begint de ruiperiode van de kat?

Een kat is twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. Wanneer de lenterui precies begint, is niet precies vast te stellen. Dit gebeurt meestal wanneer het enkele weken warm weer is geweest. In de herfst wordt het meestal een stuk kouder en begint er opnieuw een ruiperiode. Er zijn geen exacte data aan te hangen.

Je kat borstelen of kammen

Je kat verhaart en borstelen zal het verharen tijdens de ruiperiode dus niet verminderen, maar het maakt het wel makkelijker voor jou en je kat. Er zijn verschillende soorten kammen, borstels en zelfs handschoenen die je kunt gebruiken om de vacht van je kat te verzorgen. Zorg wel dat je de juiste borstel hebt voor jouw kat. Kortharige katten hebben een borstel met zachte haren nodig en voor langharige katten kun je beter borstels gebruiken met synthetische haren en een pinnenborstel om klitten te verwijderen. Langharige katten hebben veel last van klitten en daarom is het belangrijk om wekelijks je kat te borstelen om zo vervilting van de vacht te voorkomen.

kat verhaart

Haarballen!

Borstelen kan ook helpen tegen haarballen. Tijdens de urenlange vachtverzorging van je kat, krijgt zij namelijk het een en ander aan haar binnen in haar maag. De ruwe tong van de kat werkt namelijk als een borstel die loszittende haren en vuil verwijdert. Wanneer er veel haren in een keer worden ingeslikt kunnen er haarballen ontstaan. Deze kan de kat uitbraken. Soms lukt dit niet en worden de haalballen afgevoerd via de ontlasting. Dit kan voor verstopping of een harde stoelgang zorgen. Om de haarballen te verminderen kan je je kat helpen door de vacht regelmatig te borstelen. Zo vang jij de haren op en komen ze niet allemaal in de maag van je kat terecht.

Kattenharen verwijderen in huis

Rondslingerende haren in huis zijn echter niet helemaal voorkomen. Er zijn wel een aantal tips om kattenharen uit je huis te verwijderen. Natuurlijk zijn stofzuigers je beste vriend als het gaat om kattenharen verwijderen. Maar er zijn ook speciale rubberen handschoenen die perfect alle haren opvangen. Ook een droog schuursponsje doet wonderen. Gewoon met de ruwe kant van het sponsje over de bank/kleed/kussen heen in één richting. Een plakroller werkt ook erg goed op banken en kleding, als het om kleine oppervlakte gaat. Heb je dit niet in huis? Dan werkt een natte hand het beste! Hulp nodig bij het opruimen? Lees hier 12 tips om je huis schoon en fris te houden.

Supplementen voor het verharen van je kat

Net zoals mensen, kunnen katten ook dat beetje extra gebruiken met behulp van supplementen. Er zijn veel verschillende producten voor een gevoelige huid of overmatig haaruitval voor katten verkrijgbaar. Deze kun je vinden bij de betere dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Voeding voor een gezonde vacht

Problemen met de vacht kunnen ook een teken van voedselallergie of voedselintolerantie zijn. Dus het is belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw kat, zodat je kan herkennen of zij opeens abnormaal verhaart. Een goede voeding is belangrijk voor een gezonde vacht en huid. Belangrijke ingrediënten zijn oliën en vetten, welke de belangrijke omega 3-vetzuren toevoegen. 

Abnormale verharing

Heb je het idee dat jouw kat verhaart op een manier die meer dan normaal is? Trek dan aan de bel. Weet wel dat binnenkatten veel minder last hebben van de ruiperiode omdat zij binnen minder merken van temperatuurswisselingen. Hierdoor zien we vaker dat binnenkatten gedurende het gehele jaar hun vacht ruien. Verhaart jouw kat extreem veel? Dan kan dit een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Een kat die veel verhaart kan ook gestrest zijn. Belangrijk is dat je erachter komt waardoor jouw kat gestrest is en probeert om zo snel mogelijk de stress te verminderen. Het verharen van je kat zou dan ook snel verminderen. Daarnaast kan verharing ook een teken zijn van allergieën of ziektes.

Kan jij niet goed tegen je kat die verhaart?

Dan is het advies simpel; kies katten die niet verharen! De Sphynx (ook wel de naaktkat) is bijna helemaal haarloos dus kan de perfecte keuze zijn. Een Sphynx heeft wel weer last van huidschilfers. De Bengaal heeft een bijzonder soort vacht en verliest veel minder haar dan andere katten. De Cornish Rex en de Devon Rex hebben ook een bijzondere vacht met drie lagen en verharen veel minder dan andere katten.

Met de juiste informatie en voorbereiding zijn de ruiperiodes voor jou en je kat in ieder geval een peulenschil.