Heb je een zieke kat? Meest voorkomende kwaaltjes

Care
Katten

Heb je een zieke kat? Dat merk je dan vaak niet direct. Katten zijn over het algemeen namelijk dieren die weinig van hun kwaaltjes laten merken. Je moet ze dan ook goed in de gaten houden om eventuele problemen voor te zijn of op tijd te kunnen behandelen. Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes bij katten en wat kun je eraan doen?

Artrose, gebitsproblemen en blaasproblemen als gevolg van stress zijn drie van de meest voorkomende problemen bij zieke katten, zo stelt kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg. Tijd om eens wat dieper in deze kwalen te duiken.

Artrose

Artrose is slijtage van de gewrichten en komt veel voor bij katten. Gemiddeld heeft tussen de 26% en 90% van onze katten er last van. Voornamelijk bij de rug, heup, knie, elleboog en schouder. Zelfs bij jonge katten wordt regelmatig artrose vastgesteld. Obesitas, breuken of trauma’s kunnen oorzaak zijn van artrose bij katten. Opvallend is dat niet veel katten mank lopen door de artrose. Deze kwaal is daardoor lastig te herkennen bij de dieren. “Artrose is niet alleen een veelvoorkomend, maar ook een niet snel opgemerkt probleem. Katten met artrose worden vaak inactief, let dus op dat signaal als katteneigenaar", vertelt Maggie. 

Andere signalen die mogelijk duiden op artrose bij je kat zijn bijvoorbeeld het moeilijk de trap op kunnen komen, katten die minder zin hebben om te spelen of vaker rusten of slapen. Ook een meer chagrijnige of geïrriteerde houding kan een signaal zijn van artrose bij je kat. Deze tekenen komen vaak voort uit pijn die de kat heeft. Belangrijk is dan ook dat je, als je als baasje vermoedt dat je kat artrose heeft, zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat om gewrichtsschade zoveel mogelijk te voorkomen. 

Artrose zelf is niet te verhelpen als je kat het eenmaal heeft, maar gelukkig kunnen wij mensen genoeg doen om de klachten te verminderen. Zo kan de dierenarts bepaalde medicatie voorschrijven om de pijn te verlichten. Zelf kun je de kattenbak, voer- en drinkbak op goed bereikbare plekken te zetten. Ook een zachte, comfortabele slaapplek kan helpen. En krijgt je kat het kattenluikje makkelijk open of moet ze er moeite voor doen? Check dat goed om het leven van je kat zo comfortabel mogelijk te maken.

Gebitsproblemen

Net als bij andere kattenkwaaltjes, zul je het ook niet direct merken als je kat gebitsproblemen heeft. De meeste katten blijven namelijk gewoon dooreten met een slecht gebit, dat vaak ontstaat door tandplak en tandsteen. Houd de tanden van je kat dus goed in de gaten. Zelfs kittens kunnen te maken krijgen met gebitsproblemen. Denk aan fracturen, maar ook dubbele melktanden waardoor de volwassen tanden niet kunnen doorkomen. Oudere katten hebben vaak last van tandsteen, gaatjes of zelfs (goedaardige) woekeringen van het tandvlees.

Veelvoorkomende tandproblemen bij katten zijn Gingivitis Stomatitis Complex (GSC) en Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies (FORL). GSC is chronische tandvleesontsteking en bij FORL breken er steeds meer (stukken van) tanden en kiezen af. GSC herken je onder meer aan rood en gezwollen tandvlees, slechter eten en heftig reageren op aanraking van de bak. FORL-problematiek is te herkennen aan bloedend tandvlees, heftige reactie bij aanraken van tanden of kiezen en soms klapperen met de kaken. Beide aandoeningen zijn soms te verhelpen door grondige gebitsreiniging door de dierenarts, maar soms zit er niets anders op de bewuste tanden of kiezen te trekken. Andere problemen met het gebit van je kat herken je aan stinken uit het bekje of een bruin-gele aanslag op de tanden. 

Gelukkig kun je zelf ook al iets doen om gebitsproblemen te voorkomen. Poets bijvoorbeeld vaker dan drie keer per week het gebit van je kat (met dierentandpasta!) en vraag je dierenarts naar speciaal voer voor de tanden van jouw kat.

zieke katzieke katzieke kat

Blaasproblemen

Blaasontsteking is misschien wel het meest voorkomende blaasprobleem van katten. Let op! Hoewel blaasontsteking onschuldig klinkt, kan het serieuze gevolgen hebben als je niet goed handelt. De oorzaak van blaasontsteking bij katten is vrijwel altijd stress of blaasgruis, microscopisch kleine zandkorrels die de blaaswand irriteren of de plasbuis bij katers verstoppen. Bacteriële blaasontstekingen komen minder voor. Ze ontstaan vooral bij katten met bijvoorbeeld suikerziekte, schildklierproblemen of FIV (kattenaids). Zie je je kat vaker naar de bak gaan? Hoor je haar miauwen bij het plassen, ontdek je bloed in de urine, wast je kat zich veel onder de staart of zie je dat je kat veel kleine plasjes doet? Dan kan dat duiden op blaasontsteking. Raadpleeg dan direct de dierenarts.

Blaasontsteking bij katten kun je voorkomen door je kat een stressvrij leven te bieden. Zorg ook dat je kat veel drinkt, bijvoorbeeld door een lekker smaakje toe te voegen aan het drinkwater om het aantrekkelijker te maken. Zorg ook dat de kat altijd kán drinken. En geef haar niet alleen genoeg drinkplekken, maar zorg ook voor een rustige drinkomgeving. In ernstige gevallen kan de dierenarts je kat antidepressiva voorschrijven om stress bij je kat te verminderen.

Stress

Bij katten komt stress enorm veel voor. Vaak zijn katten dan niet goed gesocialiseerd en zijn er permanente stressfactoren, zoals te veel katten in huis of (kleine) kinderen waar de kat bang voor is. Ook voor straf kan je kat enorm gevoelig zijn, evenals voor andere spanningen in huis, zoals ruzies. Langdurige stress kan bij katten leiden tot maagdarmproblemen, infecties of zelfs permanente verzwakking. Stress bij katten herken je als ze bijvoorbeeld gaan sproeien, zich verstoppen, rillen, zichzelf kaal likken of bijten, een pootje optillen of ‘zogenaamd’ slapen met de ogen half open. Ook kunnen ze (langdurig) met hun hoofd tussen hun schouderbladen liggen of wrijven ze vaker tegen meubels of hun baasje aan. Ruitenberg: “Als een kat veel of vaak stress ervaart, gaat de weerstand omlaag.”

Bronnen: Kattenkenniscentrum, LICGiCatCare, Stichting Kattenzorg Nijmegen, DierenziekenhuizenHerken de symptomen van blaasontsteking bij je kat en 8 vragen en antwoorden over het gebit van je kat.