8 vragen en antwoorden over het kattengebit

Care
Thema van de maand
Katten

We staan vaak stil bij onze eigen gezondheid, maar vergeet daarbij ook niet de gezondheid van je kat onder de loep te nemen. Zo kan een extra check van het kattengebit bijvoorbeeld geen kwaad.

Ondanks alles wat je leest over het kattengebit, kun je nog steeds vragen hebben. Twee experts beantwoorden acht veelgestelde vragen - en maken een indicatie van de kosten!

Dit zijn de acht meest gestelde vragen over het gebit kat, met antwoord van Drs. ing. S.S.G. Rossen van Dierenkliniek Almere-Stad.

1. Wat zijn de risico's van een slecht gebit van mijn kat?

"Een slecht gebit bij je kat zorgt niet alleen voor pijn (en stank), maar ook voor veel bacteriën in het lichaam, die via het ontstoken tandvlees (de rode randjes) in het lichaam gaan circuleren. We noemen deze tandvleesontsteking ook wel gingivitis. Deze bacteriën lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat gingivitispatiënten veel meer kans hebben op hart- en nierfalen.

Meestal eten onze katten ondanks de klachten wel door, omdat dit natuurlijk de eerste levensbehoefte is. Maar eigenaren vertellen ons dat dieren na een gebitsbehandeling veel vrolijker zijn, het gebit ineens weer volledig gaan gebruiken of sneller gaan eten. Een slecht gebit kan dus net als bij ons ook bij onze katten pijn doen. Bij de meeste dierenartsen wordt tijdens een jaarlijkse vaccinatie ook het gebit goed nagekeken. Bij sommige dierenartsen zijn de gebitschecks zelfs gratis."

2. Hoe kun je gebitsproblemen herkennen?

"Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: stank uit de bek, rode randjes rondom de tanden, acuut niet meer willen eten ondanks honger, bruine aanslag op de tanden, dubbele tanden bij jonge dieren, moeilijker eten of liever zachtvoer eten."

3. Wat kan er allemaal mis zijn met het gebit?

"Zowel kittens als oudere katten kunnen gebitsproblemen hebben. Denk bij kittens bijvoorbeeld aan fracturen in tanden en dubbele hoektanden. Bij dubbele melktanden blijft er vuil staan en kan de volwassen tand niet goed doorkomen. Ook kunnen hele jonge dieren al tandvleesontsteking of gingivitis krijgen. Het tandvlees reageert heel heftig op allerlei bacteriën en is rood en pijnlijk. Dit komt soms door slecht kauwen, maar bij sommige rassen blijkt het ook een genetische achtergrond te hebben. Deze katten moeten we vaak extra ondersteunen met gebitsverzorgingsproducten."

Bij oudere dieren zien wij vaak veel tandsteen, gaatjes in de tanden en zelfs losse tanden. Soms is dat epulides, goedaardige tandvleeswoekeringen. Die kunnen behoorlijk groot worden en bloeden. Daarom verwijderen wij die soms op het moment dat we het gebit schoonmaken."

kattengebit

4. Kun je tandsteen er niet gewoon afkrabben, is een narcose echt nodig?

"Wat ik vaak zie als dierenarts, is dat tandsteen heel snel terugkomt als we het er zonder roesje alleen even afkrabben. Dit komt omdat de brokken wel weg zijn, maar de bacteriën op de tanden achterblijven. Met een scaler (net als bij de mondhygiëniste) halen we met ultrasoon geluid ook alle restjes weg die we niet zien. Met het polijsten wordt de tand helemaal glad, zodat bacteriën moeilijker kunnen aanhechten. Ook kunnen we de tanden onder narcose veel beter beoordelen: zit er ergens een gaatje, of misschien wel pus onder een tandwortel?"

5. Hoe gaat een gebitsreiniging in zijn werk?

"Een kat moet volledig slapen om het kattengebit goed schoon te maken. Van tevoren worden katten nagekeken of ze klaar zijn voor de narcose. Een pre-anesthetisch onderzoek vindt plaats, waarbij er naar het hart en de longen wordt geluisterd en naar de slijmvliezen wordt gekeken. We kunnen eventueel met een bloedonderzoek kijken of de nieren en lever de narcose nog goed kunnen verwerken, om zo het narcoserisico te verminderen bij voornamelijk oudere dieren.

De meeste dierenartsen hebben, net als de mensentandarts, een dentale boorunit met scaler en een boor. Eerst wordt al het tandsteen weggehaald door het af te knibbelen en weg te scaleren. Vervolgens wordt er gesondeerd: er wordt gekeken naar dieptes in het tandvlees (pockets), welke wortels nog intact zijn en waar er mogelijk gaatjes of pus zit achter een tand. Bij twijfel kunnen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om naar de wortels te kijken. Op basis van die informatie worden er tanden getrokken als dit echt nodig is. Daarna wordt het gebit helemaal gepolijst om een glad oppervlak te krijgen zodat bacteriën zich niet zo goed meer kunnen nestelen. Het opnieuw vullen van tanden en wortelkanaalbehandelingen wordt bij de meeste dierenartsen niet standaard gedaan; hiervoor wordt het dier doorgestuurd naar een specialistische dierenarts."

6. Heeft een dier pijn na een gebitsreiniging?

"Indien er alleen tandsteen weggehaald wordt, heeft een kat hier geen last van wanneer hij weer wakker wordt. Bij extracties van tanden verdoven dierenartsen lokaal, net als een tandarts (dit werkt drie uur), maar wij geven vaak ook van tevoren een injectie met pijnstilling, en de patiënt krijgt pijnstilling mee naar huis. Bij veel extracties raden we aan een aantal dagen zacht voer te geven en soms te helpen met eten wanneer het huisdier hier moeite mee lijkt te hebben."

7. Wat kost een gebitsreiniging?

"Hoe slechter een gebit, hoe meer kans op gaatjes en hoe langer een dierenarts bezig is met schoonmaken. Het is dus belangrijk aan gebitsverzorging te doen en op tijd tandsteen te laten verwijderen. Soms komen er onder een dikke tandsteenlaag tanden tevoorschijn die al gaatjes hebben of los zitten. Die moeten dan verwijderd worden. Daarom is het heel lastig van tevoren bij slechte gebitten in te schatten hoeveel tanden er mogelijk getrokken moeten worden. Er op tijd bij zijn is dus belangrijk, en beter voor je portemonnee.

Tandsteen verwijderen en het polijsten van een kattengebit onder narcose (inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc.) kost bij de meeste dierenartsen tussen de honderd en tweehonderd euro, exclusief extracties van tanden. Bij veel extracties kunnen de kosten tot wel vierhonderd euro oplopen. Een wortelkanaalbehandeling of het vullen van een tand is ook minstens een paar honderd euro. Dierenverzekeringen vergoeden deze kosten deels of zelfs volledig, afhankelijk van het pakket dat je kiest."

8. Wat kan ik doen om gebitsproblemen bij mijn huisdier te voorkomen?

"Tanden poetsen helpt het beste tegen tandplak: tachtig procent van de tandplak wordt hierdoor opgelost. Uit onderzoek is gebleken dat je vaker dan drie keer per week moet poetsen, anders heeft het geen zin. Het is belangrijk om een dierentandpasta te gebruiken, want de humane tandpasta is giftig voor onze dieren. Het aanleren van tandenpoetsen kan al vanaf kleins af aan, maar je moet hier wel even de tijd voor nemen. Voor zowel de eigenaar als de kat moet dit natuurlijk leuk blijven. Wanneer het tandenpoetsen niet lukt, zijn er ook andere opties, zoals speciaal voer voor de tanden, kauwstrips (let er wel op dat er daadwerkelijk op gekauwd wordt!) en een speciaal poeder voor over het eten."

Dit artikel is samengesteld door Dierenkliniek Almere-Stad (Sandra Rossen) en VerzekerJeHuisdier.nl (Nico Ellérie)