Zo wordt de dierenarts een feestje!

Care
Honden

Dierenartsen zijn leuk! Tenminste, dat vinden Lappi en Pete. Dit is hoe ze hun dierenarts bezoeken en begroeten en echt, hier zijn ze nog gematigd enthousiast voor hun doen.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Wist je dit?

Maar Lappi en Pete zijn vrij bijzonder. Wist  je dat uit onderzoek namelijk blijkt dat minder de helft van alle honden ontspannen de dierenartsenpraktijk binnenkomt? Dat  13 procent van de viervoeters zelfs naar binnen gedragen of getrokken moet worden? Dat meer dan driekwart van de honden bang is op de behandeltafel? En dat het voor katten allemaal nog veel erger is?

Tijd voor actie!

  • Je kunt een hoop doen om je hond of kat goed op een dierenartsbezoek voor te bereiden, en begin daar tijdig mee. Met het oefenen van oren of ogen bekijken wacht je niet tot je dier een pijnlijke ontsteking heeft!
  • Oefen thuis regelmatig met het optillen en vastpakken van je dier. Til het bijvoorbeeld op en van tafel en bekijk, terwijl je iets lekkers geeft, zijn oren, voeten, staart en gebit. Benoem daarbij wat je doet: ‘op tafel’, bijvoorbeeld, of: ‘goed zo, even in je oor kijken’, zodat je dier weet welke handeling er komen gaat.
  • Uit onderzoek blijkt dat ook het ‘even’ op de weegschaal stappen bij de dierenarts stressvol is en dus niet zo makkelijk als het lijkt. Leer je dier, ook weer thuis, om ergens op te stappen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld lage verhoging, bijvoorbeeld een bankkussen. ‘Goed zo, dat is pootjes op!’
  • Ga een aantal keren naar de dierenarts zonder dat er iets hoeft te gebeuren. Gewoon om alleen maar even ‘hallo’ te zeggen en een lekker koekje of brokje te scoren. Zo went je dier aan de geluiden en niet te vergeten ook de geuren van de praktijk. Dierenartsenpraktijkmedewerkers werken daar graag aan mee!
  • Katten ervaren al een stuk minder stress als ze kunnen wachten in een aparte ruimte, zonder honden. Sommige dierenartsen hebben een wachtkamer met een speciale ‘kattenparkeerplaats’ waar dieren hoger en dus rustiger kunnen staan, zonder dat er nieuwsgierige hondensnoeten door het vervoersmandje naar binnen kunnen kijken.
  • Trouwens… oefen ook dat reismandje! Hier kun je zien hoe dat gaat.
  • Gaat de dierenarts je dier onderzoeken of behandelen? Gebruik dan een tube Train & Care zalmpaté om je dier af te leiden. Deze beloningspasta is er zowel voor honden als katten. Lekkers uit een tube likken werkt ontspannend. Voor katten kun je ter afleiding ook een beetje pasta op de (schone) behandeltafel smeren, voor honden wat pasta op hun voorpoot.

Tip van de dierenarts

Veel dierenartsen verzorgen speciale puppy- en kittencontroles, waarbij ze jonge dieren tijdens hun eerste levensjaar regelmatig nakijken zonder dat er daarbij iets vervelends gebeurt. De dierenarts van Lappi en Pete merkt een duidelijk verschil. Dieren die naar deze controles kwamen zijn bijna nooit bang, maar juist blij en vrolijk. Honden die in de maanden na hun laatste puppyvaccinatie met twaalf weken niet meer bij de dierenarts kwamen zijn bijna allemaal angstig, en vooral ook bang voor de behandeltafel.

Namens Lappi en Pete…

We wensen je een ontspannen en stressvrij dierenartsbezoek. Namens dierenarts-fans Lappi en Pete: heel veel succes!

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, specialist voor Lifestyle for pets op het gebied van honden.