Zo verzorg je een hondengebit

Care
Honden

Misschien denk je ‘tandenpoetsen bij je hond, wat overdreven’. Toch is een goede verzorging van het hondengebit heel belangrijk! Ook om geld te besparen. Bekijk hier het stappenplan.

Maar liefst tachtig procent van de honden (en zeventig procent van de katten) van drie jaar en ouder heeft last van problemen met het gebit. Dit terwijl tachtig (!) procent van de baasjes denkt dat het hondengebit gewoon gezond is. Door het voor te zijn bespaar je niet alleen een hoop kwalen, maar ook kosten bij de dierenarts.

Een slechte conditie van de tanden van jouw dier kan ook zorgen voor problemen op andere plaatsen in het lichaam, zoals hart, nieren en gewrichten. Door (minimaal) twee keer per week de tanden van je hond te poetsen houd je het gebit gezond én voorkom je dure dierenartsingrepen.

Hoe pak je dat aan?

Je hond zal even moeten wennen aan het tandenpoetsen. Probeer dus niet meteen de tandenborstel in de bek te duwen, maar laat je huisdier rustig stap voor stap wennen. Ga pas door naar de volgende stap als het goed gaat. Heeft je hond er genoeg van? Stop er dan mee voor die dag en ga later verder. Het poetsen mag geen straf worden!

Stappenplan Tandenpoetsen

  • Stap 1: Schuif de lip omhoog.
  • Stap 2: Laat de tandpasta proeven. De tandpasta heeft een leversmaak dus dit is meestal geen probleem.
  • Stap 3: Wrijf met een vinger over het hondengebit. Je huisdier went zo alvast aan de poetsbeweging.
  • Stap 4: Gaat dit goed? Stap dan over op de tandenborstel. Begin bij de hoektanden, vervolgens de kiezen en tot slot de voortanden. Doe eerst een paar tanden en als dit goed gaat ook de rest.

Poets bij voorkeur dagelijks, maar minimaal twee keer per week. Gebruik geen tandpasta voor mensen, hier kan je huisdier ziek van worden!

Lukt het tandenpoetsen echt niet?

Tandenpoetsen is het beste voor het gebit, maar bij sommige huisdieren lukt het echt niet. Dat wil niet zeggen dat je dan niks kunt doen om het gebit te verzorgen! Er zijn producten zoals Tandspray, Tandgel en Mondwater waarbij je niet hoeft te poetsen. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor de vorming van tandsteen tegen wordt gegaan.