Welk hondenspeelgoed geef ik mijn viervoeter?

Care
Honden

Jouw hond vind het heerlijk om speeltjes te hebben. Het houdt hem actief en zorgt ervoor dat hij zich niet verveelt. Hier lees je onze tips voor het beste hondenspeelgoed.

Hondenspeelgoed is heel belangrijk voor jouw hond, zowel voor zijn fysieke als mentale gezondheid. Het is dan ook belangrijk om jouw viervoeter al van jongs af aan met een grote variatie aan speeltjes kennis te laten maken. Hij verveelt zich dan minder en zal ook op latere leeftijd meer openstaan voor nieuwe vormen van vermaak.

We onderscheiden vijf categorieën hondenspeelgoed:

Kauwspeelgoed

Speeltjes om op te kauwen zijn goed voor de onderhoud van het gebit van jouw viervoeter. Zowel 'eetbare' zaken als kluiven en kauwsticks tegen tandplak als harde plastic speeltjes of een flosstouw waardeert je hond erg.

Een hond heeft verschillende kauwbehoeftes: de ene keer heeft hij er behoefte aan om te kauwen op een speeltje van hard materiaal zoals een flosstouw of een kunststof bot, in een andere stemming om zich uit te leven op een speeltje van meebewegend plastic zoals een vulbare Kong of een zachte rubber 'bijtring' voor honden. Dat masseert ook het tandvlees van jouw viervoeter.

Gedroogde kluiven vallen ook erg in de smaak bij je hond en verzorgen bovendien zijn gebit. Geef je viervoeter echter nooit (gekookte) botten of mergpijpen! Botten kunnen splinteren en deze beensplinters kunnen perforaties van het maag- en darmstelsel veroorzaken. Mergpijpen kunnen om de onderkaak van je hond vast komen te zitten en moeten er vervolgens afgezaagd worden. Bespaar zowel jezelf als je maatje deze ellende en geef hem inplaats daarvan een lekkere kluif van gedroogde runderpens of buffelhuid. Of zelfs een gedroogd varkensoor! Jij vindt het wellicht stinken, maar je hond eet zijn pootjes erbij op.

Trek- en sjorspeelgoed

Ook bij deze categorie is het van belang dat het speelgoed stevig is en je viervoeter het niet kan stukmaken of breken. Een flosstouw is een goede optie, maar ook deze hoort niet kapot gemaakt te worden. Pas wel op met het optillen van je hond tijdens het sjorren. 

Speelgoed om te apporteren

Rennen is goed voor de conditie van jouw hond. Ballen en kunststof stokken zijn leuke hulpmiddelen om je hond buiten te vermaken, maar sommige honden vinden het ook heerlijk om kleine rubber speeltjes terug te brengen. Probeer gewoon eens verschillende dingen; zo leer je kennen wat jouw viervoeter het fijnst vindt. Buiten spelen hoeft niet overigens niet altijd om een gooispel te gaan; naast apporteren kan je buiten ook speeltjes verstoppen voor je hond. Zo'n snuffelspel vindt hij uitdagend en stimulerend.

Knuffels

Veel honden vinden het heerlijk om met een knuffel te slapen.  Een zachte knuffel kan jouw nieuwe hond of pup bijvoorbeeld een veilig gevoel geven. Zorg er echter wel voor dat je viervoeter het zachte speeltje niet stukkauwt en met vulling en al opeet!

Mindgames

Intelligentiespelletjes houden jouw viervoeter vitaal en zorgen ervoor dat hij zich niet gaat vervelen. Bovendien zijn ze fysiek minder belastend, wat bijvoorbeeld voor een pup, die nog beperkt fysiek actief mag zijn, heel geschikt is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een denkspel van 10 minuten gelijkstaat aan een uur bewegen!

Welk speelgoed is gevaarlijk?

Onderschat nooit de kaakkracht van je hond; in principe bestaat er geen speelgoed dat je hond níet kapot kan krijgen. Laat je hond dus liever niet alleen met zijn speeltjes, maar speel er samen mee! Geef je hond bijvoorbeeld geen pluche knuffel om op te kauwen, maar zorg voor samenspel, bijvoorbeeld apporteren. Let bij het kiezen van speelgoed vooral ook op het formaat van je viervoeter en geef hem de speeltjes die bij zijn grootte passen. Te kleine harde plastic ballen kunnen in de bek vast komen te zitten of je hond kan erin stikken, maar te grote kluiven voor een kleine hond zijn bijvoorbeeld ook niet goed. Let er als laatste op dat je geen speelgoed geeft waar je viervoeter grote stukken af kan bijten en in kan stikken.

hondenspeelgoed

Bron: Andy's Dierensuper