Welk hondenras past bij mij?

Care
Honden

‘Welk hondenras past bij mij?’ is een vraag die je jezelf waarschijnlijk direct stelt als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen. Wij hebben de belangrijkste kenmerken die je in overweging moet nemen, op een rijtje gezet om je beslissing te vergemakkelijken.

Als je bij de vraag 'Welk hondenras past bij mij?' bent beland, weet je als het goed is zeker dat een hond in jouw leven past. Alle honden, groot of klein, hebben aandacht, liefde en tijd nodig. Ze moeten meerdere keren per dag uitgelaten worden en natuurlijk knuffels, aandacht en liefde ontvangen. Kun jij dit allemaal bieden? Dan begint je zoektocht naar de meest geschikte hond! 

Karakter

Het is belangrijk dat je bepaalt waarom je graag een hond wilt. Het karakter van een hond heeft daar namelijk veel mee te maken. Sommige honden zijn echte familiehonden die graag knuffelen, terwijl andere viervoeters meer waakhonden zijn. Het karakter van je hond moet met dat van jou matchen en overeenstemmen met wat je van een hond verwacht, dan hebben jullie het meest profijt en plezier van elkaar.

Uiterlijk

Matchen jullie karakters? Dan kun je gaan kijken naar het uiterlijk van je toekomstige viervoeter. Denk daarbij ook aan de verzorging! Langharige honden zijn bijvoorbeeld prachtig om te zien, maar hebben ook veel verzorging nodig om zo mooi te blijven.

Ook de grootte van de hond kan een overweging zijn. Kleine honden zijn gemakkelijker om mee te nemen. Voor hen ben je over het algemeen ook goedkoper uit omdat je minder voer, een kleiner speeltje en een kleiner bed nodig hebt. Kleinere honden worden echter wel veel ouder dan grotere viervoeters. Zo wordt een Duitse dog gemiddeld 6 tot 8 jaar oud, terwijl een chihuahua een gemiddelde leeftijd van 15 jaar bereikt. 

hondenrassenhondenrassenhondenrassen

Intelligentie

Sommige honden zijn ontzettend slim en willen graag leren, terwijl andere viervoeters misschien iets minder intelligent lijken. Maar honden zijn slimmer dan je denkt! Onderzoek heeft uitgewezen dat border collies, poedels en Duitse herders tot de slimste hondenrassen behoren. De chow chow, bulldog en Afghaanse windhond staan daarentegen niet bekend als de meest intelligente hondenrassen. Dat een hond slim is, betekent echter niet automatisch dat hij het best te trainen is. Hij moet ook de juiste inzet en wil om te werken hebben – en daarnaast natuurlijk gehoorzaam zijn.

Gehoorzaamheid

De gehoorzaamheid van een hond ligt grotendeels aan zijn opvoeding. Wel luisteren sommige rassen van nature beter en willen zij graag werken. Herdershonden en Australische schapenhonden hebben bijvoorbeeld een groot uithoudingsvermogen en van nature de skills om hun werk goed te doen. Labradors staan bekend om hun loyaliteit aan hun baas en worden regelmatig ingezet als hulphond, omdat ze zo goed luisteren. Tenslotte zijn golden retrievers de makkelijkste rashonden om te trainen. Die worden dan ook regelmatig ingezet als therapie- en hulphond.

Activiteitsniveau

Sommige honden zijn erg actief en moeten elke dag veel meters maken. Heb jij een sportieve levensstijl? Zoek dan een hond die daarbij past. Greyhounds staan bekend als snelle honden, alleen zijn ze in het algemeen toch liever lui en rennen ze liever korte dan lange afstanden. De weimaraner en de jack russell terriër kunnen lange afstanden wel prima aan. Border collies, Duitse herders en dalmatiërs staan erom bekend dat ze meer beweging nodig hebben. Buldoggen, grote honden zoals Duitse dogs en kleine honden zoals mopshonden en chihuahua’s zijn daarentegen weer liever lui dan moe.

Erkende hondenrassen

Er zijn meer dan 300 hondenrassen officieel erkend door de FCI, oftewel de Fédération Cynologique Internationale (het overkoepelende rashondenorgaan). Deze zijn helaas niet allemaal in Nederland te vinden. De FCI heeft alle erkende hondenrassen verdeeld in 10 verschillende groepen. Ze zijn gematcht op overeenkomsten zoals uiterlijk, karakter en inzet.

De officiële rasgroepen zijn:

  1. Herdershonden en veedrijvers
  2. Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden
  3. Terriërs
  4. Dashonden
  5. Spitsen en oertypen
  6. Lopende honden en zweethonden
  7. Voorstaande honden
  8. Retrievers, spaniëls en waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden

Het is dus heel belangrijk om eerst goed na te denken over wat jij belangrijk vindt in een hond. Moet je viervoeter goed kunnen luisteren, heel actief zijn of liever een beetje eigenzinnig? Zodra jij weet wat je wilt, kun je een hond kiezen die daarbij past. Maar onthoud: alle honden hebben hun eigen karakter, dat niet altijd overeenkomt met het algemene karakterbeeld van het ras. De juiste opvoeding kan er wel voor zorgen dat je hond zich meer gaat gedragen naar zijn raskenmerken.