Wat is het beste hondenvoer voor jouw hond?

Care
Honden

Er zijn heel veel verschillende soorten voeding op de markt, maar hoe weet je wat het beste hondenvoer is voor jouw hond? Om te beginnen is het belangrijk dat je weet welke opties er zijn en wat daar de voor- en nadelen van zijn!

Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond een brok of juist een vleesvoeding zou moeten eten. Het is maar net waar de hond in kwestie goed op reageert! Het is belangrijk dat je een goed overwogen keuze maakt en je laat adviseren over wat het beste hondenvoer is voor jouw hond. We hebben de verschillende soorten hondenvoer inclusief de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

beste hondenvoerbeste hondenvoerbeste hondenvoer

Hondenbrokken

Er zijn heel veel verschillende merken hondenbrokken op de markt. Hondenbrokken zijn makkelijk te geven en bevatten vaak alles wat je hond nodig heeft. Hondenbrokken zijn daarom een vaak gekozen voer voor honden. De verschillende soorten hondenbrokken verschillen niet alleen van ingrediënten, maar ook het verwerkingsproces kan anders zijn. Zo heb je geperste hondenbrokken en krokante hondenbrokken.

Geperste hondenbrokken

Bij geperste voeding wordt het grondstofmengsel bij een temperatuur van circa 75 graden Celsius door de vormplaat geperst. Door deze relatief lage temperatuur ondervinden de hoogwaardige grondstoffen een minimale belasting van de verhitting.

De geperste brok is een geconcentreerde voeding. Omdat alle voedingsstoffen bij elkaar zijn geperst en er geen lucht in de brokken zit, nemen geperste brokken minder ruimte in. Niet alleen in de verpakking, maar ook in de maag. De geperste brok valt in de maag uiteen, waardoor de maagbelasting minder groot is. Dat maakt de geperste brok zeer geschikt voor actieve- of drachtige honden.

Voordelen:

 • Duurzaam, minder belasting van het milieu
 • Lage maagbelasting (en dus ideaal voor actieve of drachtige honden)
 • Bereid op een lage temperatuur
 • Geconcentreerde voeding, kleinere porties
 • Hoge verteerbaarheid

Nadelen:

 • Gruis, maar hier kan je ook dingen mee doen
 • Minder brokvormen mogelijk

Krokante hondenbrokken

Krokante hondenbrokken worden ook wel geëxtrudeerde brokken genoemd. Door extruderen, wat gebeurt bij een temperatuur tot boven de 130 graden Celsius, worden de granen grotendeels gaar gemaakt. Daarnaast wordt er onder druk ook vocht toegevoegd. Zodra het mengsel uit de extruder komt valt de druk weg, waardoor de brok min of meer wordt ‘opgeblazen’ en een krokante structuur krijgt. De benodigde vetten en oliën worden als laatste toegevoegd, zodat ze niet onnodig worden verwarmd. Geëxtrudeerde brokken zwellen eerst een beetje op en vallen dan uiteindelijk ook uit elkaar. Omdat krokante brokken harder zijn, worden honden meer gestimuleerd om op de brok te kauwen.

Voordelen:

 • Bevordert het kauwen
 • Hoge acceptatie
 • Geschikt voor schrokkers
 • Meerdere brokvormen mogelijk

Nadelen:

 • Productieproces is minder duurzaam dan bij geperst

Overige brokvormen

Naast bovenstaande voedingen zien we ook steeds ander soorten voedingen voor honden. Soms worden deze verschillende type voedingen ook gecombineerd in één verpakking.

Semi-moist brokvoedingen is hiervan een voorbeeld. Door een speciaal productieproces bevat deze brokvoeding dubbel zo veel vocht als in een normale krokante of geperste brokvoeding. Het voordeel hiervan is dat de voeding een zachte structuur heeft.

Een ander voorbeeld zijn gevriesdroogde voedingen. Deze ontstaan door vers vlees op een lage temperatuur (onder nul) te drogen. Ze wordt het vocht onttrokken aan het vlees en blijft het langer houdbaar. Dit is een kostbaar proces. Er zijn geen conserveringsmiddelen nodig om de brokken goed te houden.

Ook zijn er nog Dinners te vinden in de dierenspeciaalzaken. Een Dinner is een mix van brokken en gepofte granen, soms met groente toegevoegd. Deze brokvoeding kan je droog of nat voeren. Honden vinden dit over het algemeen erg lekker. Een nadeel is dat deze voeding vrij laag qua calorische waarde is en je er dus vrij veel van moet voeren in vergelijking met een normale krokante voeding.

Wat ook steeds meer te zien is zijn oven-baked voedingen. De naam zegt het eigenlijk al: de brokvoeding is in de oven gebakken. De voeding krijgt hierdoor een harde krokante structuur.

Natvoeding

Natvoer is te koop in verschillende vormen: in blikken, in zakjes, in bakjes of in vleesworsten. Het heeft met 60% tot 80% aan vocht een veel hoger vochtgehalte dan brokken. Natvoeding wordt langer houdbaar gemaakt door middel van sterilisatie. Dit betekent dat de producten verhit worden boven de 100 graden Celsius om zo schadelijke micro-organismen te doden, hierdoor is het vlees houdbaar buiten de koeling als de verpakking nog is gesloten. Natvoeding is in verschillende vormen verkrijgbaar: zo bestaan er mouse varianten, brokjes in saus, maar ook gelei of voedingen met de structuur van de ingrediënten, zoals kip of garnaal.

Voordelen:

 • Hoge acceptatie
 • Gemakkelijk te eten voor oudere honden
 • In veel verschillende varianten en smaken verkrijgbaar

Nadelen:

 • Lage calorische waarde
 • Duurder in verhouding met brokvoeding
 • Kort houdbaar na openen, bewaren in de koeling

Diepvries vers vlees

Diepvries vers vlees bestaat uit ongeveer 80-95% vlees. Dit is afkomstig van spiervlees, bevleesd karkas en orgaanvlees. Om de voeding compleet te maken voegen sommige merken een premix toe bestaande uit vitamines en minarelen. Ander merken kiezen ervoor om de voeding niet compleet te maken en raden aan om af te wisselen. Ook worden er vaak granen en/of groentes aan de voeding toegevoegd.

Het verwerken van rauwe vleesproducten vraagt om een hygiënische verwerking. Een rauwe voeding wordt immers niet verhit en dient dus met veel zorg te worden bereid. Naast een sterke kwaliteitscontrole is het ook belangrijk om thuis hygiënisch te werken. Diepvries vers vlees is natuurlijk bevroren, maar het is niet de bedoeling dat je hond dit ook zo eet. Laat het vers vlees in een afgesloten bak in de koelkast ontdooien om zo contact met andere rauwe voedingsmiddelen te voorkomen. Zo voer je het veiligst!

Voordelen:

 • Zeer goed verteerbaar
 • Rauw voeding: positieve werking op maagdarmkanaal
 • Weinig ontlasting

Nadelen:

 • Vergt opslag in de vriezer
 • Korte houdbaarheid, na ontdooien
 • Duurder in verhouding met brokvoeding

BARFen

BARF betekent Bones and Raw Food. Hiermee stel je zelf de maaltijd van je hond samen. Je heeft dus een combinatie van spiervlees, orgaanvlees, groentes en kraakbeen of bot. Als je de voeding van je hond zelf wilt gaan samenstellen, moet je leren hoe dat moet. Het moet namelijk een complete voeding worden en genoeg calorieën bevatten voor jouw hond. De verhoudingen zijn hierbij van uiterst belang! 

Voordelen:

 • Herkomst ingrediënten is bekend

Nadelen:

 • Veel kennis nodig
 • Kans op tekorten
 • Vergt opslag in de vriezer
 • Kost veel tijd

Beslis wat voor jouw hond het beste hondenvoer is

Kijk vooral naar de grootte van jouw hond, zijn gevoeligheid voor voer en hoe actief hij is om de juiste keuze te maken. Het is raadzaam om contact op te nemen met deskundigen voor een passend advies voor jouw hond. Zij kunnen jou ook begeleiden en ondersteunen tijdens een overstap van voeding. Dit moet namelijk ook op de juiste manier gebeuren om overgevoeligheid bij je hond te voorkomen.