Strooizout en honden: bescherm de pootjes!

Care
Honden

Het is weer volop tijd voor strooizout. Heel fijn voor ons, maar wist je dat strooizout honden behoorlijk kwaad kan doen? Lees hier hoe je de voetzolen van je hond beschermt tegen strooizout.

In een korte periode kunnen er wel miljoenen kilo’s zout op de wegen gestrooid worden. Ook dan moet je naar buiten om je hond uit te laten. Met strooizout voelen we ons veiliger op de weg, maar onze viervoeters kunnen hier heel erg last van krijgen. Wat kun je doen om je hond tegen strooizout te beschermen?

Strooizout honden bescherming: speciale balsem

Als je hond op strooizout loopt, kan de pekel irritatie van de voetzooltjes veroorzaken. Er kunnen zelfs pijnlijke wondjes ontstaan. Je kunt dit voorkomen door voor het naar buitengaan de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaseline* of een speciale balsem/spray. Dit beschermt de hondenpoten en zorgt voor het afstoten van vocht en zout.

Afspoelen na de wandeling

Bij thuiskomst van de wandeling kun je de voeten van je hond afspoelen met lauwwarm water, droog ze daarna goed af. Doe je dit niet, dan kan de hond zichzelf gaan schoonlikken en al dat strooizout binnenkrijgen is ook niet goed. Kijk daarom ook uit dat je hond het zout niet van de straten likt. Er kunnen maagirritaties ontstaan en bij grote inname kunnen ze gaan braken of diarree krijgen. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar de symptomen kunnen tot 72 uur optreden.

Extra goed opletten bij kleine honden

Heb je een kleine hond? Let dan extra goed op langs gestrooide wegen! Kleine honden hebben kortere pootjes en zijn meer vatbaar voor opspattend zout of sneeuw. Dit kan in hun ogen terechtkomen en kan zorgen voor een flinke irritatie. Heeft jouw hond zout in zijn ogen gekregen? Spoel zijn ogen dan een kwartier onder een zachte waterstraal. In verhouding met grote honden, hebben kleine honden maar weinig strooizout nodig om hier last van te krijgen.

Denk ook aan de vacht

Bij honden met lange haren kunnen er sneeuwklompjes met pekel in de vacht blijven hangen. Het is aan te raden om overtollig haar weg te knippen, ook tussen de voetzooltjes. Maar let op dat je dit niet te kort doet. De hond mag het niet koud krijgen!

Schoenen tegen strooizout honden

Heeft jouw hond tijdens de koude winterdagen erg veel last van zijn pootjes? Dan kun je ook speciale hondenschoenen aanschaffen die bescherming bieden voor honden met gevoelige poten of gewonde poten.

Vertrouw je het niet helemaal? Raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies.  

* Bron: RTL Nieuws