Puppy kopen: 9 tips voor de eerste periode!

Care
Honden

Ga jij binnenkort een puppy kopen? Gefeliciteerd! Nu heb je nog tijd om alle juiste benodigdheden aan te schaffen! Hierbij een checklist.

Een nieuwe puppy kopen en in huis halen, kan erg spannend zijn, voor jou én voor de pup zelf. Hij is net weg uit zijn vertrouwde omgeving, dus heeft hij wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Zorg dus dat je huis rustig is voordat je je nieuwe pup thuis brengt. Een huis vol met mensen die hem, met alle goede bedoelingen, willen knuffelen, kan je pup erg angstig en onrustig maken. Laat hem zelf goed op onderzoek uit gaan. En let op: als hij het heel spannend vindt, kan hij uit angst een plas laten lopen. Het is een jong dier, dus straf hem niet gelijk. Hij is nerveus en hij heeft nog niet geleerd waar hij moet plassen en dat hij zijn plasje op moet houden.

Waar moet je nog meer op letten?

1. De juiste puppybenodigdheden

Zorg dat je je goed voorbereidt en dat je alles al in huis hebt vóór je je pup gaat ophalen. Zo heeft een hond zijn eigen plek in huis nodig, zoals een bench. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond de hele dag in een bench zit, maar zo'n kennel kan wel een goede oplossing zijn voor een moment van rust. Een bench hoort vertrouwd en veilig te zijn voor een hond en is dus niet bedoeld als plek waar je hond zijn straf uitzit. Een puppy zal moeten wennen aan een bench, dus laat je pup niet zomaar achter in een bench zonder de juiste training. Een hond moet bijvoorbeeld altijd rechtop kunnen zitten in zijn bench - en vergeet niet dat puppy’s snel groeien! Je kunt er ook voor kiezen om een mand te nemen. Zorg dan voor een goed kussen of kleed voor je pup. Daarnaast is het verstandig om kauwmateriaal in huis te halen, omdat puppy’s gek zijn op kauwen en omdat het goed is voor hun gebit. Als ze geen kauwmateriaal van jou krijgen, gaan ze misschien met je schoenen aan de haal! Een puppy is wat dat betreft net een klein kind. Dus houd hem goed in de gaten en wees consequent.

2. Maak je huis puppyproof

Kijk goed rond in je huis voordat je een puppy binnenhaalt. Kijk bijvoorbeeld naar de bloemen en planten die je in je kamer hebt staan. Sommige planten kunnen erg giftig zijn voor honden, dus zorg dat ze hier niet bij kunnen. Ruim ook goed op, zodat er geen etensresten achter blijven op je bord die vervelende effecten kunnen hebben voor je pup.

3. Overstappen op nieuw voer

Meestal krijg je een zakje voer mee van het asiel of de fokker, zodat je eventjes vooruit kunt met het voer waar je pup aan gewend is. Heel belangrijk, omdat het voor puppy’s niet goed is om plots te veranderen van soort voeding. Als je puppy gewend is geraakt aan zijn nieuwe omgeving, pas dan kun je gaan nadenken over een overstap naar andere voeding. Laat je hierbij goed voorlichten. Hoe je verantwoord overstapt van voer en wat de eigenschappen van de verschillende soorten hondenvoer zijn, hebben we hier voor je opgesomd.

4. Puppy kopen: vervoer

Als je een puppy ophaalt dan kan hij het beste op schoot van de bijrijder. Kan er niet iemand mee om je puppy op te halen? Zorg dan dat je een reisbench meeneemt zodat je jouw puppy veilig kan vervoeren. Wordt de pup op schoot gehouden, neem dan iets absorberends mee, want sommige puppy’s zullen een plasje doen tijdens de rit, of wagenziek worden. Let wel op dat dit voor toekomstige autoritten niet verstandig is te doen, zowel voor pup als alle passagiers in de auto.

Ga je je pup vaker met de auto vervoeren? Dan zijn er drie manieren om je hond veilig te vervoeren: in een kennel, in een reisbench of met een speciale autogordel. Zorg dat deze veilig in de auto geplaatst worden en stevig vast zitten. Een hond moet rechtop kunnen zitten in de auto en naar buiten kunnen kijken, ook in een bench of kennel. Je kunt je puppy ook op de achterbank vervoeren, zorg dan wel dat je zijn tuigje in de gordel klikt. Hier zijn speciale verlengstukjes voor gemaakt.

5. De eerste nacht

De eerste nacht kan erg stressvol zijn voor de pup, maar ook voor jou. Je puppy is nog nooit alleen geweest en kan gaan piepen. Je kunt eventueel de eerste nacht naast je puppy gaan slapen, zodat hij zich niet alleen voelt. Of je neemt hem mee naar de slaapkamer en plaatst hem dan in een bench. Door een warme kruik in zijn bench neer te leggen, gewikkeld in een deken, heeft je puppy iets waar hij lekker tegenaan kan liggen. Beloon je puppy niet voor zijn gepiep, maar zorg wel dat hij weet waar je bent en stel hem gerust. Praat bijvoorbeeld tegen hem of raak hem even aan. Gemiddeld kan een jonge pup maar twee tot drie uur zijn plas en poep ophouden, dus tijdens de eerste nachten zul je er even uit moeten om je pup zijn behoefte te laten doen.

puppy kopen

6. De eerste keer wandelen

Wandelen met je pup is belangrijk om te trainen, om hem zijn behoeftes te laten doen en een band op te bouwen. Maar voordat je de eerste keer samen naar buiten gaat, heb je een aantal dingen nodig. Een halsband, riem of tuig, een lampje en natuurlijk poepzakjes. In Nederland ben je namelijk verplicht om de poep van je hond op te ruimen en hier wordt ook actief op beboet. De boete voor het niet onmiddellijk opruimen van hondenpoep bedraagt nu €140,-. Ga dus altijd voorbereid de deur uit.

7. Puppy verzorgen

Voor een goede verzorging van jouw pup, heb je een aantal spullen nodig. Pups worden normaal gesproken na twee, vier en zes weken ontwormd. Check goed of de fokker of het asiel dit al gedaan heeft. Vervolgens moet het na drie maanden, vier maanden, vijf maanden en zes maanden opnieuw gebeuren. Ook moet een volwassen hond elke drie maanden ontwormd worden. In sommige gevallen kan dit iets minder vaak, maar daar kan de dierenarts je in adviseren.

Met een puppy moet je ook uitkijken voor vlooien. Om je puppy op vlooien te controleren heb je een speciale vlooienkam nodig. Een gewone borstel is ook van belang, vooral als je een langharige hond hebt. Heb je een puppy die graag buiten in plassen en modder springt? Denk dan ook gelijk aan hondenshampoo. (Gebruik van gewone shampoo bij honden is heel gevaarlijk!)

Niet alleen de vacht van je hond is belangrijk, maar verzorg ook zijn gebit goed. Ook een hond moet gewoon zijn tandenpoetsen en hiervoor bestaan speciale hondentandenborstels en tandpasta. Pups zijn dit natuurlijk niet gewend, dus het vergt wat training. Wat ook een belangrijke toevoeging is, is een EHBO-setje voor honden. Mocht er wat gebeuren, dan kun je gelijk eerste hulp toedienen. In zo’n setje vind je onder meer een tekentang, tape en ontsmettingsdoekjes. 

En: het komt verder helaas vaak voor dat puppy’s erg enthousiast zijn en het voor elkaar krijgen om weg te rennen van hun baasje. Zorg er dus voor dat je puppy gechipt is! Het kan zijn dat de fokker dit al heeft gedaan, check dat eerst. Maar een adreskoker of penning is ook een goed idee, zodat iemand onmiddellijk kan zien waar jouw pup woont, mocht hij er vandoor gaan.

8. Al een ander dier in huis

Haal je een puppy in huis terwijl je al een ander dier hebt? Laat ze dan bij aankomst en de eerste paar dagen voorzichtig aan elkaar wennen en forceer niets. Als dieren samen opgroeien, hebben ze meestal een hele sterke band. Nieuwe honden onderling moeten wennen aan elkaar. Geef ze de ruimte en geef ze bijvoorbeeld in het begin apart van elkaar eten. Heb je al een kat in huis? Blijf er zeker bij, zodat je je puppy kunt beschermen als het uit de hand loopt. De kat moet zich kunnen verstoppen als die zich niet veilig voelt, dus sluit ze niet samen op. 

Een checklist

We hebben een handige checklist voor jou gemaakt zodat je kunt afstrepen of je de juiste puppybenodigdheden in huis hebt gehaald. Zo vergeet je niets en weet je zeker dat je er klaar voor bent.

Eten & drinken

 • Voeding (brokvoeding, diepvries vers vlees), compleet en speciaal voor pups
 • Voerbak en drinkbak (eventueel met standaard en placemat)
 • Snacks (met mate!)

Slapen

 • Mand
 • Bench
 • Kussen/kleed voor in mand

Spelen

 • Voldoende speelgoed. Wissel speeltjes af zodat interessant blijven voor je pup!
 • Speciaal kauwmateriaal

Trainen

 • Lekkers om mee te belonen 
 • Beloningstasje

Mee uit

 • Halsband, riem en/of tuig
 • Poepzakjes
 • Adreskoker/penning voor aan halsband
 • Veiligheidshesje of lampje voor in het donker

Verzorgen

 • Borstel (vraag advies welke borstel het best bij de vacht van jouw pup past)
 • Vlooien(kam)
 • Hondenshampoo en eventueel een reinigende/verzorgende vachtspray
 • EHBO-setje, aangevuld met nageltang en tekenpincet
 • Tandenborstel en speciale hondentandpasta
 • Middel tegen wormen, vlooien en/of teken (vraag advies aan de dierenarts!)
 • En denk ook aan het verzekeren van je pup wanneer je dat nodig acht. Kosten kunnen in sommige gevallen oplopen.

Met deze tips ben jij helemaal klaar voor de komst van je pup! Veel plezier samen!

puppy kopenpuppy kopen