Op vakantie met hond in Europa: aandachtspunten

Active & fun
Vakantie
Honden

Grote kans dat jij er deze zomer even lekker tussenuit piept. Sommige mensen laten hun hond thuis, maar een aanzienlijk aantal Nederlanders neemt hem of haar gewoon gezellig mee. Waar moet je allemaal op letten als je op vakantie gaat met hond?

Wil je dit jaar op vakantie met hond in Europa? Dan is er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk aan de benodigde vaccinaties, maar houd ook in het achterhoofd dat je geliefde viervoeter niet overal naartoe kan. 

Vanaf wanneer mag je hond mee op vakantie?

Bedenk goed dat niet alle dieren mee mogen op reis! Honden jonger dan drie maanden zijn nog niet ingeënt omdat ze daar te jong voor zijn. Zij mogen dus ook niet mee op vakantie. Wel is het volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) in sommige landen mogelijk een hond jonger dan drie maanden eenmalig de grens te laten passeren. In die gevallen is vaak een medische verklaring nodig waaruit o.a. blijkt dat je viervoeter niet in contact is geweest met wilde dieren die besmet zijn met rabiës (hondsdolheid). 

Benodigde medische maatregelen

De Rijksoverheid hanteert een aantal medische aandachtspunten. Zo moet je viervoeter in elk geval te identificeren zijn. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen een chip toegestaan. Een hondentatoeage is alleen geldig als je kunt bewijzen dat deze voor 3 juli 2011 is gezet. Bovendien moet deze dan goed te zien zijn. Ook dien je een Europees hondenpaspoort mee te nemen als je vertrekt. Dat paspoort is bij je dierenarts te verkrijgen. Ook ben je verplicht je dier te hebben ingeënt tegen rabiës. Het LICG wijst hondeneigenaren er daarbij op dat in sommige gevallen een bloedtest moet worden uitgevoerd om te zien of de inenting tegen rabiës is aangeslagen. Let op: het chippen van je hond moet gebeurd zijn vóór hij wordt ingeënt tegen rabiës (of op dezelfde dag).

hond mee op vakantiehond mee op vakantiehond mee op vakantie

Reizen met meerdere dieren met een doel

Weet ook dat als je met meer dan vijf honden (per eigenaar, niet per vervoersmiddel) binnen Europa wilt reizen voor een tentoonstelling, wedstrijd, sport of training, je moet kunnen aantonen dat je niet met de dieren gaat handelen. Een inschrijvingsbewijs van zo'n tentoonstelling of wedstrijd bijvoorbeeld kan al volstaan. 

Aansprakelijkheidsverzekering

In veel Europese landen en regio's is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Is jouw dier verzekerd? Dat geldt dan vaak alleen voor medische kosten. Mogelijke schade die jouw hond aanricht, wordt niet altijd gedekt. Daarom is het van belang ook dat te checken bij de verzekering. 

Accomodaties 

Goed om te weten is dat je hond vrijwel op elke kampeervakantielocatie is toegestaan. Sommige locaties hebben zelfs speciale hondentoiletten, hondenzwembaden, mooie uitlaatroutes, delen poepzakjes uit of hebben andere faciliteiten speciaal voor jouw dier. Check altijd vooraf goed de website van jouw accommodatie (moet je hond bijvoorbeeld altijd aan de lijn of mag-ie los rondrennen?) én of je huisdier bijvoorbeeld mee mag naar dat leuke kasteeltje of fancy restaurant.

In hotels zijn honden niet altijd toegestaan, maar er bestaan gelukkig ook hondvriendelijke hotels. Bij twijfel raden we aan de accomodatie van tevoren te bellen over de regels met betrekking tot huisdieren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

vakantie met hond

Bronnen: Rijksoverheid, LICG.